Την επιβολή καθολικής απαγόρευσης στην αφαίρεση πτερυγίων από καρχαρίες (finning), πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για μια βάναυση πρακτική κατά την οποία οι ψαράδες κόβουν το πτερύγιο του καρχαρία, ενώ είναι ζωντανός, και πετούν το σώμα του στη θάλασσα.

Το σχέδιο νόμου της Κομισιόν προβλέπει την απαγόρευση αφαίρεσης πτερυγίων καρχαρία από όλα τα αλιευτικά στα ύδατα της ΕΕ και από τα αλιευτικά που είναι εγγεγραμμένα στο ευρωπαϊκό νηολόγιο, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Στόχος της ρύθμισης είναι να κλείσει το «παραθυράκι» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που χορηγεί σε ορισμένες χώρες δικαιώματα αλιείας καρχαριών αρκεί το σώμα και τα πτερύγια του καρχαρία να εκφορτώνονται στο λιμάνι και το συνολικό βάρος των πτερυγίων να μην ξεπερνά το 5% του βάρους των καρχαριών που αλιεύτηκαν.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται εδώ και πολλά χρόνια για το κενό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, επισημαίνοντας ότι δίνει το περιθώριο στους αλιείς να ξεφορτώνονται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό νεκρών καρχαριών στη θάλασσα.

«Κλείνοντας αυτή την ‘τρύπα’ στη νομοθεσία μας ελπίζουμε ότι θα εξαλείψουμε την απαράδεκτη τακτική της αφαίρεσης πτερυγίων και θα προστατεύσουμε τους καρχαρίες πολύ καλύτερα», τόνισε σε δηλώσεις της η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Αλιεία, Μαρία Δαμανάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook