Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 87 ετών άφησε χθες τα ξημερώματα η Ντανιέλ Μιτεράν, χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν. Πέθανε στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι, όπου είχε εισαχθεί την περασμένη Παρασκευή με αναπνευστικά προβλήματα και από την Κυριακή νοσηλευόταν σε τεχνητό κώμα.

\”Πρώτη κυρία της Γαλλίας δεν είναι μια επίσημη θέση. Το σημαντικό, το επιθυμητό, εξαρτάται από την προσωπικότητά της\” είχε δηλώσει κάποτε, και πράγματι η Ντανιέλ Μιτεράν έζησε έως το τέλος της επιδεικνύοντας μια ακούραστη δραστηριότητα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υπεράσπισης των καταπιεσμένων. Το 1986 ίδρυσε το ίδρυμα \”France-Libertes\”, το οποίο εστιάζει τη δράση του στη δικαιότερη κατανομή του πόσιμου νερού.

\"H
H Ντανιέλ Μιτεράν με τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν σε φωτογραφία του 1995

Γεννημένη στις 29 Οκτωβρίου 1924, από αριστερή οικογένεια, η Ντανιέλ εντάχθηκε στην Αντίσταση σε ηλικία 17 ετών. Συνάντησε τον Μιτεράν σε μια περίοδο που καταζητούνταν από την Γκεστάπο και παντρεύτηκαν στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1944. Απέκτησαν τρεις γιους, τον Πασκάλ, ο οποίος πέθανε σε βρεφική ηλικία, τον Ζαν Κριστόφ και τον Ζιλμπέρ.

Ο θάνατός της προκάλεσε συγκίνηση σε όλο το γαλλικό πολιτικό φάσμα. Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012, Φρανσουά Ολάντ, αποχαιρέτησε τη \”μεγάλη κυρία, που έθεσε το θάρρος της και την αστείρευτη ενέργειά της στην υπεράσπιση των ελευθεριών\”. Η Μαρτίν Ομπρί δήλωσε ότι \”η Γαλλία χάνει μια συνείδηση που ήξερε να της μιλά κατά πρόσωπο\”. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μίλησε για μια \”γυναίκα που ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξίες της και συνέχισε μέχρι τέλους τις μάχες που έκρινε όταν ήταν δίκαιες\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook