Ένας παράτολμος και ψυχοφθόρος αγώνας εξασφάλισης εγγυήσεων διεξάγεται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, με φόντο την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, η οποία, εάν όλα πάνε καλά, θα συζητηθεί στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Καταρχάς, οι εταίροι μας ζητούν από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, να δώσουν γραπτές εγγυήσεις ότι αποδέχονται πλήρως τη νέα δανειακή σύμβαση και τις δεσμεύσεις που αυτή περιλαμβάνει. Οι πολίτες, από την πλευρά τους, ζητούν εγγυήσεις ότι το Δημόσιο θα καταβάλει μισθούς και συντάξεις την περίοδο των εορτών.

Οι τράπεζες ζήτησαν και πήραν διπλάσιες εγγυήσεις από το κράτος για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας. Οι καταθέτες ζητούν εγγυήσεις για τις αποταμιεύσεις τους. Η κυβέρνηση ζητά εγγυήσεις ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα είναι στα επίπεδα που προσδοκά ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του επόμενου προϋπολογισμού.

Κατά έναν περίεργο, αλλά απολύτως λογικό, τρόπο οι παραπάνω εγγυήσεις συνδέονται μεταξύ τους. Οι δανειστές μας δηλώνουν συνεχώς ότι χωρίς υπογραφές από Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη σχετικά με τους όρους του νέου δανείου, δεν πρόκειται να πάρουμε την καθυστερούμενη δόση.

 Εάν αυτό συμβεί, τότε είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή πληρωμή μισθών και συντάξεων. Επίσης, χωρίς 6η δόση δεν μπορεί να υπάρξει νέο δάνειο και συνεπώς δεν έχει νόημα να σχεδιάζεται κούρεμα του χρέους, αφού δεν θα υπάρχουν τα κεφάλαια για να στηριχθούν οι τράπεζες.

Την ίδια ώρα, όμως, η κλεψύδρα αδειάζει. Η αγωνία θα πάρει παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα, καθώς το ζήτημα θα εξεταστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη Τρίτη.

Εάν δοθεί το πράσινο φως, τότε θα ξεκινήσει ένας άλλος αγώνας δρόμου για την επικύρωση της απόφασης από την Κομισιόν και το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όμως το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι σύμφωνα με το καταστατικό του δεν μπορεί συνεχίσει τη δανειοδότηση μιας χώρας εάν δεν έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της. Αυτό σημαίνει ότι, τυπικά, το ΔΝΤ θα πρέπει να περιμένει την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης με το κούρεμα των ομολόγων, προκειμένου να δώσει τα χρήματα.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα στο capital.gr, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου μετρούν μέρες. Στο Γενικό Λογιστήριο θεωρούν ότι εάν η δόση δεν εκταμιευθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο μπορούν να καλυφθούν οι τρέχουσες απαιτήσεις μέσω της ροής εσόδων από έκτακτη εισφορά, τέλη κυκλοφορίας και ειδικό τέλος ακινήτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook