Νέα δεδομένα στο θέμα της μερικής απασχόλησης δημιουργεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακολουθεί τα ίχνη απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων , το οποίο έχει κρίνει ότι τα κράτη – μέλη δεν μπορούν να επιβάλλουν νομοθετικά μέτρα για την κοινοποίηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης.

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι εργοδότες και εργαζόμενοι όταν υπογράφουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης είναι υποχρεωμένοι μέσα σε 15 μέρες να την κοινοποιούν στην Επιθεώρηση Εργασίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τεκμαίρεται αυτόματα ότι η σύμβαση καλύπτει σχέση πλήρους απασχόλησης του εργαζόμενου προς τον εργοδότη.

Ωστόσο, σε τελευταία απόφασή τους οι ανώτατοι δικαστές επικαλούνται απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που από το 2008 απαγορεύει την εθνική ρύθμιση με την επιβολή κοινοποίησης αντιγράφου της σύμβασης απασχόλησης .

Και αυτό γιατί σύμφωνα με το ΔΕΚ «η υποχρέωση αυτή δημιουργεί διοικητικής φύσεως εμπόδιο , ικανό να περιορίσει τις ευκαιρίες για εργασία μερικής απασχόλησης»

Έτσι, λόγω της σοβαρότητας του θέματος οι δικαστές του 6ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέπεμψαν την επίλυσή του στη διευρυμένη επταμελή σύνθεση του τμήματος.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook