Να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ανάμιξης του τουρκικού στρατού στη μεταφορά λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, ζητεί ο Ευτύχης Δαμιανάκης με ερώτησή του στη Βουλή. Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, Εξωτερικών Σταύρο Δήμα και Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο κ. Δαμιανάκης επικαλείται πληροφορίες που αναγράφονται σε πρόσφατο δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, σύμφωνα με τις οποίες ομάδες μεταναστών αφήνονται ανεμπόδιστες να διασχίζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, παρά την παρουσία τουρκικής στρατιωτικής περιπόλου. Τα συγκεκριμένα στοιχεία προέρχονται από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι έχουν ήδη παραδώσει σχετική αναφορά στον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX).

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «η διαφύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση αποτελεί καθήκον και των δύο μερών» και ότι «σε περίπτωση επιβεβαίωσης του περιστατικού, τίθεται σε αμφισβήτηση η δέσμευση και η υποστήριξη των τουρκικών αρχών για την καταπολέμηση του προβλήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανάκη, «ο FRONTEX προειδοποιεί ότι όλοι οι δείκτες παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη έχουν σημειώσει αύξηση σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2011, ενώ οι ανιχνεύσεις παράνομων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μόνο στη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου, έφτασαν τις 11.000. Παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τη συμβολή του FRONTEX, με τις επιχειρήσεις RΑΒIT και POSEIDON 2011, το πρόβλημα παραμένει». Επίσης, ο κ. Δαμιανάκης αναφέρεται στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, στην οποία επισημαίνεται ότι απαιτείται ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρώπη (συνεπώς και στα ελληνοτουρκικά σύνορα).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook