Επιστολή στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ απέστειλε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε μια συμβιβαστική κίνηση προς εκτόνωση των πιέσεων που ασκούνται για παροχή γραπτών εγγυήσεων από μέρους του. Τονίζει ότι η ΝΔ στηρίζει τον Λουκά Παπαδήμο και υποστηρίζει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο προσθέτει ότι «συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος».

Στην επιστολή προστίθεται ότι «πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα».

Μένει να αποδειχθεί εάν το Βερολίνο θα ικανοποιηθεί από την κίνηση αυτή του Αντώνη Σαμαρά.

Η νέα επιστολή Σαμαρά -η προηγούμενη με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου είχε παραλήπτες όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανάμεσά τους η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί- έρχεται έπειτα από μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχων της ΕΕ, που ζητούσαν έγγραφες εγγυήσεις από τη ΝΔ, προκειμένου να εκταμιευτεί η 6η δόση.

Μάλιστα, χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έπειτα από συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο έθεσε και τελεσίγραφο για την παροχή των έγγραφων εγγυήσεων έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για να αποφασίσει για την εκταμίευση της 6ης δοσης.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε την Τετάρτη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καλώντας τη ΝΔ να δεσμευτεί στις μεταρρυθμίσεις και λέγοντας πως είναι «ακόμα πιο λυπηρό» το γεγονός ότι το κόμμα αυτό ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με το δικό της κόμμα, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Πάντως, μιλώντας την Τρίτη με Έλληνες δημοσιογράφους Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι προκαλούν ανησυχία στο Βερολίνο οι παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σαμαρά περί επαναδιαπραγμάτευσης, όταν έρθει στην κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ΝΔ για τη δεύτερη επιστολή του Αντώνη Σαμαρά τονίζεται ότι «η επιστολή αυτή εμπεριέχει τις θέσεις του, όπως αυτές είχαν εκφραστεί και προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Η επιστολή

«Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: 'συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.'

» Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.

» Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.

» Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.

» Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει 'εργαλεία' που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

» Βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!

» Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.

» Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.

» Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.

»Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε».