Την άποψη ότι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν πρέπει να υπάρξει δικαστική προσφυγή κατά της εταιρίας Louis εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ.Κεφαλογιάννης, σχολιάζοντας τη διαμάχη με το ΝΑΤ. Ζήτησε, δε, να λυθεί το θέμα με νομοθετική ρύθμιση του Γ.Διαμαντίδη.

«Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, αν τρέχουμε τους πλοιοκτήτες επενδυτές που υψώνουν την ελληνική σημαία στα δικαστήρια, για να πάρουν αυτά που έχει ψηφίσει ο ελληνικός νόμος πείτε μου εμένα ποια ξένη επένδυση θα έρθει ποτέ στην Ελλάδα», τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχολιάζοντας τη δικαστική διαμάχη, μεταξύ της εταιρείας κρουαζιέρας «Louis» και του ΝΑΤ.

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο δεν αναγνωρίζει το νόμο 3409/2005 (επί υπουργίας Κεφαλογιάννη) για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρώντας ότι δεν υπερισχύει του παλαιότερου νόμου 2687/1953, άρθρο 13, που αναφέρει ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές των ναυτικών, με αποτέλεσμα το ΝΑΤ να ζητεί αυτή τη στιγμή από τον όμιλο κυπριακών συμφερόντων 15 εκατ. ευρώ.

«Ο νόμος 3409/2005 ψηφίσθηκε στη βουλή ακριβώς γιατί θα έπρεπε το υπουργείο Οικονομικών να εκταμιεύει από τα ταμεία του κράτους 5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των Ελλήνων ναυτικών καθώς είναι πιο ακριβοί από τους ναυτικούς που μπορεί να βρει κανείς σε διεθνές επίπεδο», τονίζει ο πρώην υπουργός και προσθέτει ότι «με αυτόν τον τρόπο λύθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα,περίπου το 30% του προβλήματος της ανεργίας των Ελλήνων ναυτικών».

«Εκείνη την περίοδο ήρθαν στην ελληνική σημαία 6 κρουαζιερόπλοια από τρεις διαφορετικούς πλοιοκτήτες και βεβαίως οι συνθέσεις των κρουαζιερόπλοιων αυτών είχαν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων ναυτικών, όπως ακριβώς ορίζει η εγκριτική πράξη για τα πλοία αυτά», δηλώνει ο κ. Κεφαλογιάννης και τονίζει ότι «το πρόβλημα της δικαστικής διένεξης του ΝΑΤ με την εταιρεία μπορεί να λυθεί, αρκεί ο αρμόδιος υπουργός ΘΥΝΑΛ, Γ.Διαμαντίδης, να νομοθετήσει απευθείας, αφού του δίνει το δικαίωμα το σύνταγμα, στο άρθρο 107, περί ξένων επενδύσεων, του 1952».

«Όπως οι προκάτοχοι υπουργοί τροποποίησαν την εγκριτική πράξη για τη μείωση των συνθέσεων των πλοίων, κατά τον ίδιο τρόπο, όταν έρθει ένα νέο κρουαζιερόπλοιο και θελήσει να υψώσει την ελληνική σημαία, μπορεί να τροποποιηθεί η εγκριτική πράξη και να συμπεριληφθεί η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των ναυτικών», τονίζει ο κ.Κεφαλογιάννης και προσθέτει: «Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια απλή υπογραφή υπουργού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook