Να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση αναθεώρησης και διεύρυνσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται όλοι οι κίνδυνοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής και να δίδονται δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις για τις ζημιές τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, βουλευτής Λάρισας, στο πλαίσιο συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για την αποζημίωση των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών, από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι.

«Έχουμε φτάσει στο Φλεβάρη και από αρχές Οκτωβρίου ακούμε να ζητάνε από τους αγρότες να κάνουν υπομονή, ώστε να δημιουργηθεί το αρχείο των αποζημιώσεων, να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και βλέπουμε.

Πόση υπομονή μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί, έστω και έως τις 18 Φλεβάρη όπως σήμερα ανακοινώνετε, που είδαν σε ορισμένες περιπτώσεις την παραγωγή τους να καταστρέφεται ολοσχερώς;

Μία παραγωγή που για να την έχουν, πλήρωσαν αδρά σε σπόρους, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, αγροεφόδια, προσωπικό χρόνο και σήμερα βλέπουν να μην παίρνουν ούτε ευρώ;».

Η κοιν/κή εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε περιθώριο στο νέο νόμο που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο για τον ΕΛΓΑ να αλλάξει τον Κανονισμό, ώστε «να δείξει ότι διαφέρει η πολιτική του από αυτή της ΝΔ, που κατηγορούσατε και κατηγορήσατε και σήμερα.

Εφόσον διερευνηθούν οι κίνδυνοι που μπορούν να καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, και οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από την κλιματική αλλαγή ή και άλλους λόγους, οι κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις δεν χρειάζεται να υπάρχουν.

Αντί να εξετάσετε αυτό, ψαλιδίσατε δραστικά την κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού και για να το ισοσκελίσετε, αυξήσατε τα ασφάλιστρα και το πλαφόν στην καταβολή αποζημίωσης, σε μία εποχή που το αγροτικό εισόδημα δεν έχει άλλα περιθώρια μείωσης».