Στη δημοσιότητα δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η οποία ισχύει από 1 Νοεμβρίου 2011.

Για να δείτε τη λίστα πατήστε ΕΔΩ.

Σε αυτή θα υπάγονται 365.000 περίπου εργαζόμενοι από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς.

Όπως είχε παρουσιάσει ο ΣΚΑΪ από τη Δευτέρα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα συνεχίσουν να απασχολούνται οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες).

Στη νέα λίστα δεν περιλαμβάνονται καμαριέρες, κομμωτές, προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς, σερβιτόροι που εργάζονται ως τις 10 το βράδυ, ζαχαροπλάστες, πωλητές στο λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο, ταμίες, συντηρητές κτιρίων και διοικητικό προσωπικό που απασχολείται σε βιομηχανίες και φαρμακοβιομηχανίες ή άλλους χώρους όπου οι συνάδελφοι τους ασφαλίζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Για πρώτη φορά στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών θα ενταχθεί το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.

Η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης. Ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook