Tα συνέδρια… εγκαταλείπουν την Αθήνα και την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας ακύρωσε τρία προγραμματισμένα ιατρικά συνέδρια (για τον Δεκέμβριο 2012, τον Ιούνιο 2013 και 2014) που θα έφερναν στην Αθήνα 10.000 επιστήμονες. Και επικαλείται για την απόφαση της αυτή λόγους «πολιτικής και οικονομικής αστάθειας» στην χώρα.

Για την ακύρωση ενημερώθηκε η Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης της Αθήνας (ΕΤΟΑΑ) στην οποία υπάγεται και το Athens Convention Bureau και αποτελεί τον βραχίονα τουριστικής ανάπτυξης της πόλης. Και συγκεκριμένα ότι η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας – European Society of Cardiology-, που έχει επιλέξει την Αθήνας για τη διεξαγωγή των ετήσιων συνεδρίων της για τα επόμενα τρία χρόνια, έχει αποφασίσει να προβεί στην περικοπή κάθε συνεδριακής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Οι τουριστικοί φορείς της χώρας μιλάνε για νέο «κτύπημα» στον ελληνικό τουρισμό και εκφράζουν το φόνο ότι μπορεί το παράδειγμα της να το ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, που διοργανώνουν συνέδρια στην Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι κάθε χρόνο διοργανώνονται στην Ελλάδα περί τα 120 διεθνή συνέδρια (εκ των οποίων το 60% είναι ιατρικά- φαρμακευτικά). Τα 75 από αυτά τα συνέδρια διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Σε κάθε συνέδριο από αυτά συμμετέχουν 450-500 σύνεδροι. Που σημαίνει περί τις 60.000 άτομα. Ο αριθμός σχεδόν υπερ-διπλασιάζεται αφού συνήθως οι σύνεδροι συνοδεύονται και από μέλη της οικογένειας τους ή προγραμματίζουν στης συνέχεια να μείνουν στην Ελλάδα για διακοπές. Σημαντικό είναι επίσης και το τουριστικό έσοδο αφού η κατά κεφαλή δαπάνη υπολογίζεται στα 1.500 με 1.900 ευρώ.

Η παρέμβαση του δήμαρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη ήταν άμεση για το θέμα, καθώς με επιστολή του ζητά από τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού, κ.κ. Σταύρο Δήμα και Παύλο Γερουλάνο και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρο Πάγκαλο να παρέμβουν προκειμένου να μετριαστεί ο αντίκτυπος μίας τέτοιας εξέλιξης και να αποφευχθούν οι ολέθριες επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη θέση της Ελλάδας και της Αθήνας στη διεθνή συνεδριακή αγορά. Ο κ. Καμίνης σημειώνει μεταξύ των άλλων πως:

«Τα εν λόγω συνέδρια προέβλεπαν τη συμμετοχή περισσοτέρων των 10.000 επιστημόνων από όλο τον κόσμο και θα απέφεραν σημαντικά έσοδα στην οικονομία της πόλης και στο Δήμο Αθηναίων, πέραν του ιδιαίτερου κύρους και της έμμεσης προβολής του προορισμού.

Πληροφορούμαστε ότι η Διοίκηση της Εταιρείας επικαλείται λόγους πολιτικής και οικονομικής αστάθειας στη χώρα μας καθώς και το υψηλό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό ρίσκο και δρομολόγησε, ήδη, τη μεταφορά των εν λόγω συνεδρίων σε άλλους προορισμούς της Ευρώπης.

Δεδομένης της σοβαρότητάς της η κατάσταση, αυτή ξεπερνά τα όρια και τις δυνατότητες αντιμετώπισής της από την πόλη της Αθήνας, καθώς το πλήγμα που επέρχεται είναι βαρύτατο για τη συνολική εικόνα και θέση της χώρας στη παγκόσμια επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, πέραν κάθε αμφιβολίας θα επηρεάσει αρνητικά και προς την ίδια κατεύθυνση σειρά άλλων αντίστοιχων και ανάλογων Επιστημονικών Φορέων, οι οποίοι είτε έχουν κλείσει συνέδρια στην Αθήνα και στη χώρα μας είτε εξετάζουν την Αθήνα ή άλλη περιοχή της χώρας μας ως πιθανό προορισμό για τη διεξαγωγή των συνεδρίων τους.

Οι συνεργάτες μου στο Γραφείο Συνεδρίων Αθηνών και εγώ, φοβούμαστε ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει μία γενικευμένη πρακτική ανάλογης επιχειρηματολογίας, που θα φέρει σε δυσχερέστατη θέση την εγχώρια συνεδριακή αγορά, σε οποιονδήποτε προορισμό της χώρας μας».

(capital.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook