Στα νερά του ∆ούναβη! Βούδα και Πέστη. ∆ύο κόσµοι, δύο κουλτούρες, δύο πολιτείες µέσα στην ίδια πόλη.

Από τη µία άκρη…

Βρισκόµαστε στην περίφηµη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη, µε το ∆ούναβη που χωρίζει στα δύο την πόλη µε την περίφηµη γέφυρα-σήµα κατατεθέν της.
Η περιπλάνησή µας ξεκινάει από τη Βούδα, την υπέροχη συνοικία του κάστρου.

Ξεκινώντας από το κέντρο της πόλης έχεις δύο επιλογές για να φτάσεις στο κάστρο: τα πόδια σου ή το εντυπωσιακό τελεφερίκ, του οποίου τα βαγόνια είναι πιστά αντίγραφα αυτών που χρησιµοποιούνταν το 1870.

Στην είσοδο του παλατιού µάς υποδέχεται το τεράστιο µπρούντζινο άγαλµα του µυθικού αετού Τουρούλ. Εδώ και η εκκλησία του Matyas αλλά και η Εθνική Πινακοθήκη, το Ιστορικό Μουσείο και η Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βόλτα στις οδούς Fortuna, Orszaghaz και Uri που φιλοξένησαν στο πέρασµα των αιώνων τους ψαράδες της πόλης και τους εβραίους εµπόρους.

Εδώ ήταν και το αρχηγείο της Γκεστάπο στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσµιου Πολέµου. Ενδιαφέρων και ο λαβύρινθος της Βούδα, ένα σύµπλεγµα υπόγειων σπηλαίων και στοών µήκους δέκα χιλιοµέτρων.

\"\"

…Ώς την άλλη

Απέναντί µας η Πέστη, µε το κτίριο του Κοινοβουλίου, απ’ όπου ξεκίνησε το 1956 η εξέγερση ενάντια στη σοβιετική επιρροή.

Στην Πέστη βρίσκεται και η εβραϊκή συνοικία, που οδηγεί στο Εθνικό Μουσείο µε τα αγάλµατα της ρωµαϊκής περιόδου και τα εµβλήµατα της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Εδώ βρίσκονται και τα λουτρά του Gellert, καθώς και το περίφηµο πάρκο των Ηρώων, ενώ η Πέστη είναι και το επίκεντρο της νυχτερινής ζωής και της διασκέδασης.

Παραµυθένιο είναι το σκηνικό του πάρκου µε την τεράστια τεχνητή λίµνη που τους χειµερινούς µήνες µετατρέπεται σε ένα πανέµορφο παγοδρόµιο.

Ίσως το οµορφότερο της Ευρώπης. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς την Όπερα, το Ζωολογικό Κήπο και µην ξεχαστείς και δεν προµηθευτείς πάπρικα αλλά και αντίκες. Όσο για φαγητό, από τις νοστιµότερες κουζίνες του κόσµου…

Αν πάλι θέλεις να δοκιµάσεις κάτι εναλλακτικό,θα πας στα «βρόµικα», στον πρώτο όροφο της Μεγάλης Αγοράς.

\"\"

Η Βουδαπέστη είναι γνωστή ως το μαργαριτάρι του Δούναβη ή η καρδία της Ευρώπης, είναι πραγµατικά η πόλη που τα έχει όλα! ∆εν υπάρχει αµφιβολία.

Πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και πολυσύχναστος τουριστικός προορισμός με τον Δούναβη να την χωρίζει στην Βούδα και την Πέστη, έχει πλειάδα πραγμάτων να δει και να κάνει κανείς. Γεμάτη μνημεία με μοναδική αρχιτεκτονική και νυχτερινές κρουαζιέρες στον ποταμό που δίνουν μια τρομερή αίσθηση της φωτισμένης πόλης.

Στην Βουδαπέστη υπάρχει πολύ καλό φαγητό ( κυρίως κυνήγι και σούπες) σε εφάμιλλες τιμές με την χώρα μας καθώς και παραδοσιακά καφέ και ζαχαροπλαστεία με αυτοκρατορικό παρελθόν. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη νυχτερινή ζωή μεν αλλά η γεμάτη δραστηρίοτητες μέρα σε αποζημιώνει.

Με περισσότερα από 700 πάρκα και με 13 τετραγωνικά πράσινου να αντιστοιχεί ανά κάτοικο, η Βουδαπέστη είναι ένας αστικός παράδεισος που έχει να προσφέρει όμως και αρκετό καλλιτεχνικό πλούτο. Όπερα, φολκλόρ βραδιές με τα διάσημα τσιγγάνικα βιολιά, ιστορικά λουτρά που χρονολογούνται πάνω από έναν αιώνα, ένας από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους της Ευρώπης, μουσεία και τέλος αρχιτεκτονικά δείγματα μπέλ επόκ και αρτ νουβό, είναι επιγραμματικά μερικά από τα hot spots της Ουγγρικής πρωτεύουσας.

Που να µείνετε

1. Le Meridien, Erzsebet Ter 9-10, Πέστη
2. Mercure Museum, Trefort utca 2, Πέστη
3. Gallert, Szent Gellert ter 1, Βούδα

Που να φάτε

1. Rezsakas, Veres Palne utca 3, Πέστη
2. Horgasztanya, Fo utca 27, Βούδα.
3. Spoon, Vigado Ter 3, Πέστη.
4. Rivalda, Szinhaz u. 5-9, Βούδα.
5. Gerbeaud, Vorosmarty ter, Πέστη.

(Νέλλη Σπηλιοπούλου / myworld.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook