Σταμάτησαν για πρώτη φορά εδώ και μέρες, οι συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές.

Μετανιωμένος ο αιγυπτιακός στρατός, εξέφρασε τη συγνώμη του για τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ πολιτών που διαδηλώνουν εναντίον της στρατιωτικής εξουσίας και δυνάμεων της τάξης.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στη σελίδα του στο Facebook, «εκφράζει τη λύπη του και ζητεί βαθιά συγγνώμη για το θάνατο ως μαρτύρων πιστών τέκνων της Αιγύπτου κατά τα πρόσφατα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ».

Οι διαδηλωτές, πάντως, παραμένουν στην πλατεία, και επιμένουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν μέχρι να παραδώσει ο στρατός την εξουσία.

«Θέλουμε να σταματήσουμε αυτές τις συγκρούσεις. Άνθρωποι πεθαίνουν. Πρόκειται για μικρά παιδιά που πετούν πέτρες στην αστυνομία» λέει ο 30χρονος διαδηλωτής, Οσάμα Αμπού Σερεέ.

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι διαδηλωτές συμφώνησαν με τους αστυνομικούς να παραμείνουν στην πλατεία.

Νωρίτερα, πάντως,ακούστηκαν πυροβολισμοί από την πλατεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αιγύπτου η αστυνομία έκανε μόνο χρήση δακρυγόνων.

Αντιδράσεις προκάλεσε η υπερβολική αυτή χρήση δακρυγόνων και χημικών τα οποία ευθύνονται για την πρόκληση θανάτων και ασφυξίας.

Οι διαδηλωτές επισημαίνουν ότι το μείγμα των αερίων ήταν εξαιρετικά ισχυρό με έντονη οσμή και καταγγέλλουν ότι επρόκειτο για χημικά αέρια του στρατού και πιθανόν και αέριο νεύρων, κάτι που, πάντως, αρνείται η κυβέρνηση

Θάνατοι από τραύματα που προκλήθηκαν από πραγματικές σφαίρες έχουν επισημανθεί επίσης από γιατρούς

Οι δυνάμεις της τάξης κατηγορούνται από ακτιβιστές και γιατρούς ότι βάζουν στόχο τα μάτια των διαδηλωτών πυροβολώντας τους με σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ

«Εκείνος θα φύγει, εμείς όχι» γράφει ένα από τα πολλά πανό που υπάρχουν στην πλατεία, αναφερόμενο στον επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι.

Οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν το Σάββατο στο Κάιρο και σε πολλές άλλες πόλεις, έχουν στοιχίσει την ζωή σε 35 ανθρώπους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στην Πλατεία Ταχρίρ.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη, την πέμπτη ημέρα των αιματηρών συγκρούσεων, αναφέρουν γιατροί στα πρόχειρα νοσοκομεία που έχουν στηθεί στην πλατεία Ταχρίρ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εσωτερικών πρότεινε την αναβολή των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Νοεμβρίου, ανέφερε το Al Jazeera, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Επιπλέον σε άλλη μία προσπάθεια σε κατευναστούν τα πνεύματα ο Σάμι Έναν, αντιπρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου που κυβερνά τη χώρα, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τους οργανωτές των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ.

Οι διαδηλωτές ζητούν από τον στρατό να παραδώσει την εξουσία σε μία πολιτική κυβέρνηση, φοβούμενοι ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο προσπαθεί να αγκιστρωθεί στην εξουσία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook