Το ελαιόλαδο είναι ο θησαυρός της Διατροφής μας, και θα πρέπει να το διαχειριζόμαστε ανάλογα. Για να διατηρηθεί το άρωμα, η γεύση του, αλλά κυρίως η θρεπτική του αξία θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ πως θα το συντηρήσουμε.

Κατά πρώτον θα πρέπει να το προφυλάξουμε από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να αποβούν μοιραίοι για την ποιότητα του. Η θερμοκρασία, το φως και ο αέρα είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του, αφού αρχίζουν τα θρεπτικά συστατικά του να οξειδώνονται.

Οδηγίες καλής συντήρησης:

·         Αγοράστε ή/ και αποθηκεύστε το ελαιόλαδο σε αδιαφανή γύαλινη ή ανοξείδωτη συσκευασία. Το πλαστικό μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβείς ουσίες.

·         Αποθηκεύστε το σε μέρος που είναι δροσερό, σκοτεινό αλλά να μην έχει υγρασία. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα από τα ντουλάπια της κουζίνας σας.

·         Για ευκολή πρόσβαση κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, μπορείτε να έχετε πάνω στον πάγκο σας ένα μπουκάλι το οποίο θα κλείνει καλά ώστε να μην αλλοιωθεί το λάδι από τον αέρα, θα είναι μακριά από την κουζίνα σας για να αποφύγετε την θερμοκρασία και σε σημείο που δεν εκτίθεται στον ήλιο.

·         Το τυποποιημένο λάδι μπορεί να διατηρηθεί 1 – 1 ½ χρόνο αν τηρηθούν σωστά όλοι οι κανόνες της συντήρησης.

Βέβαια το ελαιόλαδο χρειάζετε προσοχή κατά την αγορά του και την κατανάλωση του. Έτσι…

·         Ελέγξετε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης

·         Βεβαιωθείτε ότι αναγράφετε ο παραγωγός στην συσκευασία. Εκτός βέβαια αν είστε από τους τυχερούς που παράγουν μόνοι τους το ελαιόλαδο τους.

·         Αποφύγετε το χύμα ελαιόλαδο γιατί η πιθανότητα να είναι αλλοιωμένο ή νοθευμένο είναι πολύ μεγάλη.

·         Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ή προσφορές θα πρέπει να σας κάνουν επιφυλακτικούς.

Τέλος…

·         Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλοίωση ή αν κάτι σας ξενίσει μην διστάσετε να παραπονεθείτε. Αν έχετε αγοράσει την συσκευασία, επικοινωνήστε με τον ΕΦΕΤ ή/και την εταιρεία. Αν γευματίζετε εκτός σπιτιού, ζητήστε να σας φέρουν φρέσκο και προβείτε σε ενέργειες.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook