Στα τέλη του 2010, η ιαπωνική οικονομία άξιζε 5,5 τρισ.δολ., την ίδια στιγμή που η κινεζική έφθασε σε μία αξία 5,8 τρισ. δολ. αντίστοιχα. Η Ιαπωνία επλήγη από μία κάμψη των εξαγωγών και της καταναλωτικής ζήτησης, ενώ η Κίνα απόλαυσε ένα κατασκευαστικό μπουμ. Έτσι αναλυτές εκτιμούν ότι με τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης, η Κίνα θα αντικαταστήσει τις ΗΠΑ, που βρίσκονται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, μέχρι το 2020.

Η Ιαπωνία επιχείρησε να υποτιμήσει την υποβάθμιση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια.

\”Ως οικονομία δεν ανταγωνιζόμαστε για θέσεις κατάταξης αλλά εργαζόμαστε για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών\” δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Kaoro Yosano, προσθέτοντας πως η άνοδος της Κίνας είναι μία καλοδεχούμενη είδηση για την Ιαπωνία ως γειτονικής χώρας.

Η Κίνα είναι σήμερα ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας και εξαιρετικά σημαντική αγορά για επιχειρήσεις όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες Χόντα και Τογιότα ή η εταιρία ηλεκτρονικών Σόνι.

Παρ\’ όλα αυτά, ο Ιάπωνας υπουργός δήλωσε πως η Ιαπωνία παρακολουθεί στενά τους \”κινδύνους από τις εξωχώριες οικονομίες και τις συναλλαγματικές μεταβολές\”, καθώς το γιεν ισχυροποιείται σταθερά έναντι του δολαρίου με συνέπεια να βρίσκεται σήμερα σε υψηλό 15ετίας. Σημειώνεται πως η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε 1,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook