Μία θλιβερή πρωτιά κατέκτησε η Ελλάδα ανάμεσα σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα της DOVE ως προς τη σωματική και ψυχολογική βία μεταξύ των συζύγων.

Το 72% των ανδρών και το 70,7% των γυναικών δήλωσαν ότι σε διάστημα ενός έτους υπέστησαν ψυχολογική κακοποίηση τουλάχιστον μία φορά και το 31,7% και 23,4%, αντίστοιχα, σωματική επίθεση.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έκπληξη, καθώς το ποσοστό των κακοποιημένων ανδρών είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των γυναικών. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό ερμηνεύεται ως εξής: Οι άνδρες που παραδοσιακά «στηρίζουν» οικονομικά την οικογενειακή εστία, λόγω της κρίσης που πλήττει την Ελλάδα, μένουν άνεργοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δέχονται τον χλευασμό των συζύγων τους με χαρακτηρισμούς, όπως «άχρηστος», «χαμένος», «ανίκανος», «τεμπέλης» και άλλους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κατηγορίες της σωματικής βίας είναι δύο, η ελαφριά και η βαριά. Οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στην ελαφριά στην οποία περιλαμβάνονται πράξεις όπως σπρώξιμο, ρίψη αντικειμένων που δεν είναι επικίνδυνα και άλλα.

Σημειώνεται πως η έρευνα διεξήχθη τους τελευταίους μήνες του 2010 και το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα ήταν 548 άτομα και των δύο φύλων ηλικίας 18 έως 64 ετών. Στο συνολικό δείγμα συμμετείχαν 3.863 άτομα, κάτοικοι αστικών περιοχών. Στην Ελλάδα οι συμμετέχοντες διέμεναν στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook