Η κρίση χρέους, ξεκινώντας από την Ελλάδα έφθασε στα κράτη που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, επανέλαβε ο Ολι Ρεν μιλώντας για εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση από την οποία η ευρωζώνη «ή θα ενισχυθεί ή θα αποσυντεθεί» όπως είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και άμεσες.

Πρέπει, λοιπόν, πρόσθεσε, το Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου «χωρίς χρονοτριβές να λάβει θαρραλέες αποφάσεις» για την υπέρβαση της κρίσης, την ενίσχυση του ευρώ, τη διόρθωση των ανισορροπιών.

Αν αυτά δεν γίνουν «ούτε τα ευρωπαϊκά, ούτε άλλα κράτη θα θελήσουν τα ευρωομόλογα», είπε ακόμη ο Επίτροπος Ρεν.

Ειδικότερα, ο Επίτροπος για τις Νομισματικές και Οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του την Πέμπτη στο Ελσίνκι επισήμανε ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει φέρει την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση σε κρίσιμη κατάσταση, από την οποία είτε θα βγει ενισχυμένη ή θα αποσυντεθεί.

«Μπροστά μας έχουμε τώρα ή τη βραδεία αποσύνθεση της ευρωζώνης ή μια σημαντική ενίσχυση της νομισματικής ένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεν.

Ο επίτροπος Ρεν αρνήθηκε να σχολιάσει το πολύ μέτριο αποτέλεσμα της δημοπράτησης των γερμανικών ομολόγων χθες, Τετάρτη, με την οποία τα επιτόκια αυτών αυξήθηκαν και το Βερολίνο αντί των επιθυμητών 6 δισ. ευρώ, τελικά εισέπραξε μόνον 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Συνηθίζουμε να μην σχολιάζουμε ημέρα με την ημέρα τις εξελίξεις στις χρηματαγορές», περιορίστηκε να δηλώσει ο κ. Ρεν, χωρίς όμως να παραγνωρίσει ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή» και εκτιμώντας ότι «η κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους έπληξε τον πυρήνα όλης της ΕΕ».

«Το μεταδοτικό αποτέλεσμα, ξεκινώντας από την Ελλάδα, επεκτάθηκε αρχικά σε πολλά κράτη της ΕΕ, τώρα όμως έφθασε στα κράτη που αποτελούν τον πυρήνα της ΕΕ, τον πιο σκληρό πυρήνα της ΕΕ», δήλωσε σε αυτό το σημείο ο Επίτροπος Ρεν.

«Πρέπει, λοιπόν, το Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου χωρίς χρονοτριβές να λάβει θαρραλέες, αποφασιστικές αποφάσεις», επισήμανε ο ίδιος, καθώς οι στόχοι που τώρα πρέπει να υλοποιηθούν είναι:

«το ξεπέρασμα της κρίσης, η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, η διόρθωση των ανισορροπιών».

«Αν όλα αυτά δεν γίνουν, ούτε τα ευρωπαϊκά, ούτε άλλα κράτη θα θελήσουν τα ευρωομόλογα», κατέληξε ο Επίτροπος Ρεν.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook