Στις επόμενες 60 ημέρες θα αποκρυσταλλωθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011-2012 από το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει – βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου – να αντλήσει 15 δισ. ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως ο κορμός του προγράμματος θα βασίζεται στο σχέδιο που είχε εγκρίνει ήδη από το καλοκαίρι του 2010 η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και το οποίο είχε ως στόχο την εισροή εσόδων ύψους 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο βάρος θα δοθεί και στην αξιοποίηση της περιοχής του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, από την οποία η Κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 5 δισ. ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εγκρίνει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και αναμένεται να αναθεωρηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα προβλέπει τα εξής:

-Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και την αναζήτηση στρατηγικών εταίρων για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, την ΛΑΡΚΟ και τα ΕΛΤΑ.

-Επέκταση της συμβάσεως παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

-Την παράταση της σύμβασης παραχωρήσεως του ΟΠΑΠ και διαχειρίσεως της συμμετοχής του Δημοσίου.

-Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ.

-Την επέκταση συμβάσεων παραχωρήσεως στην Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό.

-Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο αττικό λιμενικό σύστημα, την ιδιωτικοποίηση 11 περιφερειακών οργανισμών λιμένων και την παραχώρηση 850 μαρίνων.

-Την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας, την -αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό).

-Την αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων.

Πλέον, βάσει του Μνημονίου η κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει τις συμμετοχές που διαθέτει στην ΔΕΗ (51%), στον ΟΤΕ (20%), αλλά και μέρος των ακινήτων που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (το 92% της δημόσιας ακίνητης περιουσίας). Η καταγραφή των συγκεκριμένων κτιρίων και εκτάσεων θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου 2011.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook