ΜΥΘΟΣ

Η ψυχογενης ανορεξία αποτελεί ψυχική νόσο και κατατάσσεται στις διατροφικές διαταραχές. Το άτομο που υποφέρει από νευρική ανορεξία έχει αίσθηση της πείνας, προσπαθεί όμως να την ελέγξει μέσω της αυτοεπιβαλόμενης ασιτίας φοβούμενο μήπως παχύνει.

Έχει διαστρεβλωμένη άποψη για την εικόνα του σώματος του και αρνείται να διατηρήσει το βάρος του, σε κανονικά για την ηλικία και το ύψος του επίπεδα.

Τα ανορεξικά άτομα θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο έχουν υπό τον έλεγχο τους το σώμα τους και τις ανάγκες του. Αυτό προσπαθούν να το επιτύχουν χρησιμοποιώντας ως μέσο την τροφή και φοβούνται πολύ μήπως χάσουν τον έλεγχο που με τόσο κόπο απέκτησαν. Η ανάγκη για έλεγχο του περιβάλλοντος στρέφεται στον έλεγχο της τροφής.

Από την άλλη, η απώλεια όρεξης (ανορεξία) μπορεί να συμβεί σε διάφορες περιπτώσεις όπως η γενικότερη ιατρική κατάσταση του ατόμου, το άγχος ή η κατάθλιψη, η βίωση ενός τραυματικού γεγονότος, όπως στην περίπτωση απώλειας, πένθους.

Αποτελεί δηλαδή μια μορφή αντίδρασης του οργανισμού απέναντι σε κάποια συνθήκη. Η σχέση που μπορεί να προκύψει με τη νευρική ανορεξία, είναι μόνο σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο της διαταραχής, όπου ο οργανισμός λόγω της συνεχιζόμενης ασιτίας στην οποία υποβάλλεται, το άτομο,έχει μάθει να προσαρμόζεται και να δέχεται την ελάχιστα δυνατή ποσότητα τροφής.

Πολυζώη Ελευθερία
Ψυχολόγος- Κοινωνιολόγος