Μύλος στη Ν.Δ. από την επιστολή Σαμαρά στους δανειστές, η οποία ερμηνεύεται από αρκετά στελέχη είτε ως υποστολή της αντιμνημονιακής σημαίας είτε ως υπαναχώρηση από τη θέση του για διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου που ήδη έχουν πάει πίσω ένα μήνα (Μάρτιο), λόγω της καθυστέρησης του PSI, δηλαδή της εθελοντικής συμμετοχής των τραπεζών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο στις 26-27 Οκτωβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η επιστολή στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών έφερε ανακούφιση γιατί αποφεύχθηκε η χρεοκοπία και άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση της 6ης δόσης και προκάλεσε θετική ανταπόκριση και από την Ε.Ε., η στροφή κατά 90 μοίρες στη στάση Σαμαρά προξένησε εσωκομματικούς κραδασμούς.

Σε non paper που έστειλε η Ν.Δ. στους βουλευτές και τα στελέχη επιχειρεί να πείσει πως «ο Αντώνης Σαμαράς κατέδειξε ότι ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα διαφύλαξης της αξιοπρέπειας και τήρησης της πολιτικής συνέπειας». Τη σύγχυση στο κόμμα του όμως δεν την απέφυγε:

1 Αναζωπυρώθηκε η γνωστή κόντρα της λαϊκής Δεξιάς με τους κεντρώους, με την κάθε πλευρά να επιχειρεί να ερμηνεύσει για δικό της όφελος την επιστολή Σαμαρά.

2Με αμηχανία προσεγγίζεται από πολλά στελέχη και ο προϋπολογισμός του 2012. Η Ν.Δ. θα τον καταψήφιζε πριν από τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ τώρα θα τον στηρίξει αλλά θα καταψηφίσει τα μέτρα που τυχόν ακολουθήσουν.

3 Με βαριά καρδιά η Συγγρού θα στηρίξει και το PSI. Ο αν. υπουργός Οικονομικών, καθηγητής και σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Γιάννης Μουρμούρας μιλώντας στη Βουλή εκτίμησε ότι η εφαρμογή του PSI μελλοντικά θα καταγράφεται στα εγχειρίδια ως «συντεταγμένη χρεοκοπία». Ταυτόχρονα, όμως, χαρακτήρισε «αναπόφευκτο» το «κούρεμα».

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι η επιστολή Σαμαρά «έγινε αποδεκτή και το περιεχόμενό της κρίθηκε θετικό» από τους δανειστές.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την καλή εικόνα της χώρας μας παγκοσμίως και η επιστολή Σαμαρά αναμφίβολα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε μετά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Συγγρού με τις Βρυξέλλες σε σχέση με την επιστολή.

Εντός δεν τα πήγε και τόσο καλά ο Αντώνης Σαμαράς. Μπερδεύτηκε πολύ και η τράπουλα των εκλογών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν μερικές εβδομάδες αργότερα άφησε ο αν. τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην περίπτωση που εξελίξεις θέσουν σε κίνδυνο το PSI. «Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τώρα υλοποιείται με βάση αυτά που είχαμε πει», δήλωσε στον «Real fm».

Αν όμως η διαδικασία καθυστερήσει για διάφορους λόγους «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα» την αναβολή τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου είπε ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, τα πάντα θα εξεταστούν υπό το φως των γεγονότων, αλλά να ασχολούμαστε από τώρα με την ημερομηνία των εκλογών δεν έχει νόημα» (ΝΕΤ). Αντίθετα, ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου.

Ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αμφισβήτησε ευθέως την αντιμνημονιακή πολιτική. «Αν ήταν να μας έχει φέρει ποσοστά αυτοδυναμίας, θα μας τα είχε φέρει ήδη», είπε στο «Βήμα fm».

Ο προεδρικός φίλος Φαήλος Κρανιδιώτης, από εκεί που καλούσε τον Σαμαρά να μην υπογράψει διότι η απειλή των δανειστών είναι «χάρτινη», χθες απεφάνθη πως «είναι ψευδές ότι υπάρχει συμβιβασμός».

«Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έβαλε την υπογραφή του σε ένα κείμενο με πέντε υπογραφές, όπως του ζητούσαν», δήλωσε στον «9,84». «Δεν δέχθηκε την υποταγή». «Μα δεν τον ξέρω ποιος είναι», είπε για τον Φαήλο Κρανιδιώτη ο βουλευτής της Ν.Δ. Γεράσιμος Γιακουμάτος. «Η τζάμπα μαγκιά και ο ψευτοελληναράς για μένα έχει τελειώσει», τόνισε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook