Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, την Κυριακή, τρίτη ημέρα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα -που δυναμώνουν σε παλμό μετά την αλλαγή σελίδας στην Αίγυπτο. Την ίδια ώρα, οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αλγερία καλούν σε νέα μαζική κινητοποίηση σε όλη τη χώρα στις 19 Φεβρουαρίου. Αυτοσυγκράτηση έναντι των διαδηλωτών ζητά από τις δυνάμεις ασφαλείας της Αλγερίας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Επανάσταση στην Υεμένη μετά την επανάσταση στην Αίγυπτο» φώναζαν οι διαδηλωτές, καθώς επιχειρούσαν να προσεγγίσουν το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ περίπου 2.000 διαδηλωτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι επιτέθηκαν με γκλομπ κατά των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον δέκα συνελήφθησαν.

Οι διαδηλώσεις στην Υεμένη έχουν ενισχυθεί μετά την επιτυχή έκβαση της εξέγερσης του αιγυπτιακού λαού, που οδήγησε την περασμένη Παρασκευή στην παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ έπειτα από 18 ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι πολίτες στην Υεμένη απαιτούν πολιτική μεταρρύθμιση και παραίτηση του προέδρου της χώρας Αλί Αμπντάλα Σαλέχ.

Επιχειρώντας να «προλάβει» τις εξελίξεις, ο Σαλέχ -στην εξουσία από το 1978- είχε ανακοινώσει ήδη εδώ και ημέρες πως θα αποχωρήσει στις εκλογές του 2013. Ωστόσο έχει υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί και στο παρελθόν.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε την κυβέρνηση της Υεμένης ότι «κατέβασε» κακοποιούς με με ξύλα, γκλομπ, τσεκούρια και στιλέτα, για να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Ένας διαδηλωτής δήλωσε στο Παρατηρητήριο ότι τον μαχαίρωσαν, τον ξυλοκόπησαν και τον χτύπησαν με όπλο Taser.

Την ίδια ώρα, στην Αλγερία προκηρύχθηκε νέα μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στις 19 Φεβρουαρίου.

Η ομάδα Συντονισμός για τη Δημοκρατική Αλλαγή στην Αλγερία -οργάνωση «ομπρέλα» που συνενώνει, μεταξύ άλλων, ακτιβιστές, συνδικαλιστές και δικηγόρους- ζήτησε να πραγματοποιηθούν το επόμενο Σάββατο διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Το Σάββατο -ακριβώς την επομένη της παραίτησης Μουμπάρακ- βγήκαν στους δρόμους του Αλγερίου 10.000 άτομα κατά τους διοργανωτές, και μόλις 1.500 σύμφωνα με τις Αρχές. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Μπουτεφλίκα έξω».

Οι διαδηλωτές βρέθηκαν περικυκλωμένοι από χιλιάδες αστυνομικούς και κατά πληροφορίες συνελήφθησαν εκατοντάδες άτομα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Κυριακή τις δυνάμεις ασφαλείας της Αλγερίας «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» έναντι των διαδηλωτών στη χώρα.

«Γνωρίζουμε για τις διαδηλώσεις και καλούμε σε αυτοσυγκράτηση τις δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

«Παράλληλα επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στα θεμελιώδη δικαιώματα του αλγερινού λαού, περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων του συνέρχεσθαι και αυτού της ελευθερίας έκφρασης. Αυτά τα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά» προσθέτει ο Κρόουλι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook