Είναι η πιο ισχυρή γυναίκα σε ολόκληρο τον κόσμο, επί του παρόντος κρατάει στα χέρια της το μέλλον της Ευρωζώνης και συνήθως συγκεντρώνει πάνω της φαρμακερά σχόλια για την προσωπικότητά της. Η Ανγκελα Μέρκελ, το κορίτσι που μεγάλωσε ως κομμουνίστρια στην πρώην Ανατολική Γερμανία και έφτασε να εκφράζει το πλέον σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού, προσπαθεί να γράψει ιστορία και στην προσπάθεια της αυτή βρέθηκε στο δρόμο της και η Ελλάδα. Ο τρόπος που μεγάλωσε και τα μυστικά του παρελθόντος αποκαλύπτουν πολλά για τον αινιγματικό της χαρακτήρα και τη ψυχρή της προσωπικότητα.

\"https://lh3.googleusercontent.com/-knfYmonG7fc/Ts9WLK6rqtI/AAAAAAAAVo8/0X0RcZn31bI/s436/merkel_2.jpg\"Κόρη του λουθηρανού πάστορα Χορστ Κάσνερ και της δασκάλας Χέρλιντ Κάσνερ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο.

Ωστόσο όταν έγινε τριών ετών οι γονείς της μετακόμισαν στην Ανατολική Γερμανία, όπου ο πατέρας της ανέλαβε ένα άσυλο για διανοητικά καθυστερημένα παιδιά στην πόλη Τεμπλίν των 13.000 κατοίκων. Λίγα χρόνια αργότερα κατασκευάστηκε το Τείχος, γεγονός που βύθισε στη θλίψη τη μητέρα της, αλλά λειτούργησε «απελευθερωτικά» για τον αριστερό πατέρα της. Μαζί της στάθηκε ιδιαίτερα ψυχρός και απόμακρος και συνεχώς την πίεζε να είναι η καλύτερη μαθήτρια, απαίτηση στην οποία πάντα ανταποκρινόταν η Ανγκελα. Ως μαθήτρια, ήταν μέλος της επίσημης νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος, της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας.

Οι παλιοί της φίλοι και γείτονες από το Τεμπλίν λένε ότι δύο παράγοντες την καθόρισαν: η ανατροφή της σε ένα αυστηρό, ανελεύθερο περιβάλλον και οι σπουδές της. Η γερμανίδα καγκελάριος ακόμα έχει ένα σπίτι μέσα στο δάσος του Τέμπλιν, ενώ εκεί κήδεψε τον πατέρα της πριν μερικές εβδομάδες.

Ως νεαρή δούλεψε σαν σερβιτόρα σε ντίσκο, ενώ στα 23 της αποφάσισε να παντρευτεί τον Ulrich Merkel, έναν φοιτητή Φυσικής. Ο γάμος τους διήρκεσε μόνο για λίγο και η ίδια η Μέρκελ έχει δηλώσει σχετικά σε συνέντευξή της: «Μπορεί να ακουστεί χαζό αλλά δεν μπήκα σε εκείνο το γάμο με τη δέουσα σοβαρότητα».

\"https://lh4.googleusercontent.com/--lHNK2NAjOM/Ts9WKmgKBlI/AAAAAAAAVow/L9IA3sP2UU4/s240/merkel_4.jpg\"Το 1982 που βγήκε το διαζύγιό της είχε ήδη γνωρίσει τον άντρα που έμελλε να γίνει ο δεύτερος σύζυγός της, ένας χημικός που είχε δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο και λεγόταν Joachim Sauer.

Η Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί πάντα να κρατάει την προσωπική της ζωή και τα βιώματά της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Υπάρχει ωστόσο μία ιστορία που της αρέσει να μοιράζεται σε συνεντεύξεις. Πριν 21 χρόνια είχε καταθέσει αίτηση για μία θέση στο γραφείο τύπου της γερμανικής κυβέρνησης αλλά αυτή απορρίφθηκε. Ο λόγος;  Οι εξετάσεις της έδειξαν ότι είχε υπέρταση και κρίθηκε ότι δε θα μπορούσε να αντέξει το στρες της θέσης!

Αντ’ αυτού αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική με τη γνωστή σε όλους κατάληξη…

\"https://lh6.googleusercontent.com/-NPM4fumlZxU/Ts9WKeet_II/AAAAAAAAVo0/JIW7IMQXOC8/s476/merkel_3.jpg\"Στους μέντορες της ανήκε και ο Χέλμουτ Κολ, ο οποίος την ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή που τη γνώρισε και οι δυο τους απέκτησαν μία ιδιαίτερα στενή σχέση.

Έφτασε μάλιστα σε σημείο να τη φωνάζει «το κορίτσι μου», μέχρι που εκείνο το κορίτσι τον πρόδωσε, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στις ιστορίες πολιτικής και εξουσίας.

Όταν τα σκάνδαλα άρχισαν να αγγίζουν τον Κολ, εκείνη δεν στάθηκε λεπτό στο πλευρό του αντίθετα ήταν από τους πρώτους που αρθρογράφησε εναντίον του, ζητώντας την παραίτησή του. Πολλοί έσπευσαν τότε να πουν ότι η Μέρκελ ήταν ένας από τους ανθρώπους που κατέστρεψαν τον Κολ.

Ο ακαδημαϊκός και βιογράφος της, Wolfgang Stock λέει για εκείνη: «Κανείς δεν την αγαπάει, κανείς δεν τη λατρεύει, αλλά όλοι τη σέβονται». Συνάδελφοι της πάντως συχνά κριτικάρουν τη δίψα της για εξουσία: «Είναι σαν τον Τόνι Μπλερ, αλλά χωρίς αρχές και αξίες» λέει συνάδελφός της πολιτικός που δεν θέλει να κατονομαστεί. Άλλοι της καταλογίζουν ότι είναι πολύ βαρετή, καθώς ασχολείται ακόμα και με την παραμικρή λεπτομέρεια με σχολαστικότητα, ότι αλλάζει συνεχώς γνώμη, ότι είναι κρυψίνους, ρηχή συναισθηματικά και έχει εμμονή με την εξουσία.

Σε συνέντευξή της η ίδια έχει πει: «Ποτέ δεν υποτίμησα τον εαυτό μου. Δεν υπάρχει τίποτε κακό με τη φιλοδοξία».

Στη Γερμανία η δημοτικότητα της έχει αρχίσει πάλι να ανεβαίνει, ο ρόλος ωστόσο που καλείται να διαδραματίσει δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας της αλλά αφορά την παγκόσμια πολιτική σκακιέρα. Μένει να δούμε αν η κυρία Μέρκελ το έχει αντιληφθεί αυτό και πώς σκοπεύει να διαχειριστεί το πολιτικό της κεφάλαιο…

(protothema)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook