Η ιστορία της Αιγύπτου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στο ανατολικό άκρο της Βόρεια Αφρικής, η Αίγυπτος είναι ευλογημένη από το Νείλο. Ο μεγαλύτερος ποταμός του κόσμου υπήρξε πάντα ο μοχλός ανάπτυξης της περιοχής.

Ο αιγυπτιακός πολιτισμός είναι ένας από τους αρχαιότερους και συνάμα σημαντικότερους του πλανήτη.

Οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και αργότερα το Ισλάμ άφησαν επίσης τα σημαδια τους στη χώρα καθιστώντας τη ένα απέραντο μουσείο. Μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρώπινης ιστορίας βρίσκονται εδώ.

Σήμερα η Αίγυπτος αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς συνδυάζοντας τα αρχαία χαρακτηριστικά και τη σύγχρονη τεχνοτροπία. Στους δρόμους της Αιγύπτου θα δείτε ανθρώπους ντυμένους τόσο με παραδοσιακές, όσο και με μοντέρνες ενδυμασίες.

\"\"

Είναι μία χώρα που μαγέυει τον ταξιδιώτη, που εκτός από τα πολιτιστικά μνημεία θα συναντήσει εξωτικές παραλίες με διάφανα νερά, απέραντες ερήμους και ονειρεμένες οάσεις, αραβικές αγορές και μια εντελώς διαφορετική κουλτουρα από αυτή του δυτικού πολιτισμού.

Αξιοθέατα

ΟΙ πυραμίδες της Γκίζας βρίσκονται στο Οροπέδιο της Γκίζας, απέναντι από τη Μέμφις την πρωτεύουσα των Φαραώ.

\"\"

Είναι χτισμένες με τεράστιους ογκόλιθους και το μεγεθός τους προκαλέι δέος στον επισκέπτη. Ανάμεσα σε όλες τις πυραμίδες ξεχωρίζει φυσικά αυτή του Χέοπα, η πρώτη που χτίστηκε, και το μοναδικό αποτα επτά θαύματα του κόσμου που σώζεται σήμερα. Το ύψος της 147 μέτρα.

\"\"

Η Σφίγγα είναι επίσης ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Αιγύπτου. Το ύψους 20 μέτρων άγαλμα έχει το κεφάλι ενός Φαραώ – που φοράει τα βασιλικά κοσμήματα – και το σώμα ενός λιονταριού.

\"\"

Το Κάιρο, η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, είναι εντυπωσιακό. Στην πόλη ξεχωρίζουν η Η Σιταντέλλα ένα μοναδικό δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής μεσα στην οποία βρίσκεται το περίφημο τζαμί του Μωχάμεντ Αλί, γνωστό και ως το Αλαβάστρινο Τζαμί.

Απαραίτητη και μία επίσκεψη στην αγορά του Αλ Χαλίλι το ξακουστό παζάρι της πόλης όπου ο επισκέπτης θα βρει προϊόντα της αραβικής τέχνης.

Η Αλεξάνδρεια με τη μεγάλη ελληνική κοινότητα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και πατρίδα του Καβάφη, επίσης συναρπάζει. Εδώ δέσποζε κάποτε η ξακουστή Βιβλιοθήκη, η οποία βέβαια καταστράφηκε αλλά πρόσφατα ξαναχτίστηκε με τη βοήθεια της UNESCO.

Στο Λούξορ, παλιά λεγόταν Θήβες, πρωτεύουσα της Αιγύπτου κατά την αρχαιότητα μπορείτε να θαυμάσετε πλήθος ναών και την κοιλάδα με τους τάφους των βασιλέων.

\"\"

Θαυμαστά μνημεία του αιγυπτιακού πολιτισμού μπορείτε επίσης να δείτε στη Σακκάρα (νεκρόπολη της αρχαίας Αιγύπτου) και στο Αμπού Σιμπέλ. Εντυπωσιακοί είναι και οι ναοί της Εντφού και του Κομ Όμπο.

Εκτός από το πλήθος τον μνημείων της, η Αίγυπτος προφέρεται και για ταξίδι αναψυχής. Μία κρουαζιέρα στο Νείλο επίσης θα σας μείνει αξέχαστη και η αιγυπτιακή κουζίνα θα σας εκπλήξει αν και χρειάζεται αρκετή προσοχή στην επιλογή του φαγητού. Το θερμό κλίμα επιτρέπει στον ταξιδιώτη να \”μεταφερθεί\” στο καλοκαίρι ακόμη και όταν στην Ελλάδα είναι χειμώνας.

Αιγυπτιακή κουζίνα

Η Αιγυπτιακή κουζίνα είναι γνωστή για τη γεύση και τη χρήση φρέσκων συστατικών (φρούτα και λαχανικά). Η βάση στη διατροφή κάθε Άραβα είναι ένα ψωμί αποκαλούμενο Aish (σημαίνει “ζωή”), το οποίο είναι μια σκουρόχρωμη έκδοση της δικιάς μας πίτας στο σουβλάκι. Τα κυρίως γεύματα αποτελούνται από σούπες, μοσχαρίσιο κρέας, αρνί αλλά και περιστέρι που είναι πολύ δημοφιλές. Πολύ συχνά τα πιάτα συνοδεύουν τα φασόλια φάβα, όπως και σαλάτα, ρύζι ή ζυμαρικά. Τα επιδόρπια της Αιγύπτου δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια όπως αυτά άλλων αραβικών χωρών ενώ ένα καλό γεύμα τελειώνει πάντα με φρούτα.

\"\"

Στην Αίγυπτο η κουζίνα αποτελείται από αρκετά παραδοσιακά πιάτα όπως το Ful Medames, το Kushari και το Molokhia αλλά και από πιάτα που συναντώνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το kebab και το falafel.

To Ful Medames είναι ένα από τα εθνικά πιάτα της Αιγύπτου και τρώγεται συχνά και ως πρωινό. Αποτελείται από φασόλια φάβα που μαγειρεύονται λιγότερο ή περισσότερο σε ένα δοχείο χαλκού (για να παίρνει τη γεύση όπως λένε) και σερβίρεται με μπόλικο ελαιόλαδο, τεμαχισμένο μαϊντανό, κρεμμύδι, σκόρδο και χυμό λεμονιού. Παλιά αποτελούσε το φαγητό των αγροτών καθώς είναι ένα πιάτο τόσο πλήρους διατροφικής αξίας και πλούσιο σε ενέργεια που τους “κρατούσε” για όλη την ημέρα.

To Kushari ή kosheri είναι ένα ακόμα δημοφιλές παραδοσιακό φαγητό στην Αίγυπτο και αξίζει να το δοκιμάσετε σε εστιατόρια που ειδικεύονται σε αυτό και μόνο, σερβίροντας λίγα άλλα φαγητά. Αποτελείται από μια βάση του ρυζιού με μαύρες φακές, ρεβύθια, μακαρόνια καλύπτεται από μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας με αιγυπτιακό σκόρδο και ξύδι. Επίσης, μικρά κομματάκια κρεμμυδιού από πάνω, ολοκληρώνουν το πιάτο, το οποίο μερικές φορές συνοδεύεται και από κομμάτια κρέατος.

Το Molokhia ή Molokhiyya είναι ένα πράσινο, καλοκαιρινό λαχανικό που μπορεί να βρει κανείς σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά που πουλάνε προϊόντα Μέσης Ανατολής είτε ξεραμένο, είτε παγωμένο. Θεωρείται ότι δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των Φαραώ ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι φτιάχτηκε αρχικά από τους αρχαίους Εβραίους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook