Αξιωματικός κατηγορείται ότι δολοφόνησε τη σύντροφο του… Συνάδελφος του με το υπηρεσιακό όπλο και με μια χούφτα χάπια tavor στην τσέπη του εισβάλει σε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ, αρπάζει τις εισπράξεις και συλλαμβάνεται από γυναίκα αστυνομικό…

Οι δυο απίστευτες υποθέσεις που εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με πρωταγωνιστές αστυνομικούς που υπηρετούσαν σε ιδιαίτερα ευαίσθητες υπηρεσίες (Βουλή και Αντιτρομοκρατική), έφεραν ξανά στην επιφάνεια το τεράστιο θέμα της καταλληλότητας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας να φέρει όπλο.

Τα στοιχεία από το υπουργείο δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς, καθώς μόνο 10.111 ένστολοι από τους περίπου 55.000 που ανήκουν στην Ελληνική Αστυνομία, έχουν περάσει από την ειδική επιτροπή για να ελεγχθεί η καταλληλότητα τους να φέρουν όπλο. Συνεπώς, σύμφωνα με το νόμο του 2003, η πλειονότητα των Ελλήνων αστυνομικών οπλοφορεί χωρίς να έχει περάσει από ψυχιατρικό έλεγχο.

Κάτι που θεωρείται παράνομο αφού οι διατάξεις του νόμου είναι ρητές και προστάζουν ότι όλοι οι αστυνομικοί μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας πρέπει να … ξαπλώνουν στον καναπέ του ψυχιάτρου! Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αποφοιτήσει από τις σχολές της Αστυνομίας περίπου 11.500 αστυνομικοί, οι οποίοι δεν έχουν ξαναεξεταστεί από ψυχολόγους, καθώς δεν έφτασε η… σειρά τους!

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τους 10.111 αστυνομικούς που ελέγχθησαν, οι 296 κρίθηκαν ακατάλληλοι να οπλοφορούν. Όσο και αν γένεται απίστευτο, με απλά μαθηματικά και με βάση τη στατιστική αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 2000 ένστολοί (από το σύνολο των αστυνομικών) οπλοφορούν ενώ, αν περνούσαν από την ειδική επιτροπή θα είχαν κριθεί ακατάλληλοι… Μάχιμος αστυνομικός τονίζει στο «ΘΕΜΑ» με ειλικρίνεια πως «Υπηρετώ 25χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία και ποτέ δεν έχω κληθεί να εξεταστώ για να διαπιστωθεί εάν είμαι κατάλληλος να φέρω όπλο…».


Στα… χαρτιά ουσιαστικά οι έλεγχοι

Πολλές φορές στο παρελθόν έχει τεθεί θέμα, για το πόσο κατάλληλοι είναι οι αστυνομικοί να χρησιμοποιούν όπλο και αυτό συνήθως γίνεται μετά από τραγικά συμβάντα. Όμως αν και εξαγγέλλονται μέτρα, το πρόβλημα παραμένει για να φτάσουμε το 2011 να έχουμε δυο απίστευτα συμβάντα με πρωταγωνιστές αστυνομικούς.

Το τελευταίο χρόνο η αλήθεια είναι ότι γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μπει μια τάξη σε αυτή την υπόθεση.

Έτσι προσελήφθησαν 15 ιδιώτες ψυχολόγοι ως αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο Κεντρικό Ιατρείο Αθηνών, σε τμήματα δοκίμων αστυφυλάκων, σε Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις και στα Τμήματα Προστασίας Ανηλίκων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, μετετάχθησαν στην κατηγορία αξιωματικών ειδικών καθηκόντων – ψυχολόγων και δέκα αστυνομικοί.


Τι λένε τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου προστασίας του Πολίτη συνολικά στην Ελληνική Αστυνομία υπηρετούν 42 ψυχολόγοι, 6 ψυχίατροι ενώ έχουν συσταθεί δύο ειδικές επιτροπές, μια στην Αθήνα και μια στην Θεσσαλονίκη από όπου αναμένεται να περάσει για εξέταση το σύνολο των Ελλήνων αστυνομικών.

Κάθε επιτροπή αποτελείται από έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εξετάζονται καθημερινά 30 αστυνομικοί, κάθε βαθμού από διάφορες υπηρεσίες της χώρας.

Τον Ιούνιο συγκροτήθηκε και μια τρίτη επιτροπή η οποία ονομάζεται «επιτροπή προσφυγών» στην οποία απευθύνονται όσοι αστυνομικοί κρίνονται ακατάλληλοι προκειμένου να ασκήσουν ένσταση κατά της κρίσης της πρωτοβάθμιας επιτροπής. Από το Αρχηγείο έχει δοθεί σαφέστατη εντολή να δίνεται προτεραιότητα στους αστυνομικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες αιχμής ενώ κατ ΄εξαίρεση «περνούν» περιπτώσεις αστυνομικών για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις κακής χρήσης όπλων, αστυνομικοί που αποσπώνται σε υπηρεσίες ή οργανισμούς στο εξωτερικό και όσοι υπηρετούν στο κοινοβούλιο και την υπηρεσία Προστασίας Υψηλών Προσώπων.

Έτσι, αν και στη συγκεκριμένες υπηρεσίες υπάρχουν ψυχολόγοι ελάχιστοι αστυνομικοί έχουν εξεταστεί καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος. Κάτι που σημαίνει πως τόσο ο 46χρονος αρχιφύλακας της Αντιτρομοκρατικής, όσο και ο 32χρονος ανθυπαστυνόμος της Βουλής θα έπρεπε να είχαν ελεγχθεί και φυσικά να εντοπιστούν τα προβλήματα τους. Βέβαια η αλήθεια είναι πως οι επιτροπές από τις οποίες καλούνται να περάσουν οι ένστολοι δεν εξετάζουν αν είναι ψυχικά υγιείς, πάρα μόνο αν είναι κατάλληλοι να χρησιμοποιήσουν όπλο.

Έτσι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την ψυχική κατάσταση του κάθε αστυνομικού…


Ελέγχονται ημερησίως περίπου 30 αστυνομικοί

Η ουσία είναι πως αν και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ θεωρητικά υποστηρίζει ότι ο αριθμός των 30 αστυνομικών που ελέγχονται καθημερινά αρκεί για να ελεγχθεί το Σώμα , μέσα σε πέντε χρόνια, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί. «Πράγματι, μέχρι στιγμής έχει ελεγχθεί ένα μικρό ποσοστό όμως οι διαδικασίες εντείνονται, προσελήφθη επιπλέον επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να καλυφθεί το έδαφος που χάθηκε τα τελευταία χρόνια» εξηγεί ένστολος που υπηρετεί σε καίριο πόστο.

Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, που υπηρετούν σε υπηρεσίες αιχμής εκτιμούν πως το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι φαίνεται και δεν αρκεί μια απλή εξέταση από τις ειδικές επιτροπές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 27χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο αυτοκτόνησε μέσα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους.

Τότε η έρευνα έδειξε ότι ο νεαρός ένστολος είχε επισκεφθεί ψυχίατρο, είχε μετατεθεί σε άλλη υπηρεσία και του είχε αφαιρεθεί το όπλο όμως στις αρχές του χρόνου, κρίθηκε ικανός ξαναπήρε το όπλο και επέστρεψε στην υπηρεσία του με τραγικά αποτελέσματα…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook