Η εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα τίθεται στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας στο Βερολίνο. Αυτό αναφέρει με σημερινό του δημοσίευμα το γερμανικό δίκτυο, «Deutsche Welle».

Οι τρεις υπουργοί θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα μετά την γραπτή δέσμευση των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Ολλανδία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο της χώρας του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ υπογράμμισε ότι «σε μία κρίση δεν επιτρέπεται να αποκλείει κανείς τίποτε εκ προοιμίου».

Ωστόσο ο ολλανδός υπουργός δεν διαπιστώνει διαφορές απόψεων με τη Γερμανία όσον αφορά το ρόλο της ΕΚΤ. «Αναφορικά με την ΕΚΤ, η θέση μας είναι πολύ κοντά στη γερμανική θέση ή σχεδόν ίδια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. ντε Γιάγκερ, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης έχει έναν ανεξάρτητο και ουδέτερο ρόλο. Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα έχει κάνει δηλώσεις και το στέλεχος της τράπεζας, κ. Χοσέ Γκονζάλες – Πάραμο.

Η επιστολή που απέστειλε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, σε Ε.Ε., Eurogroup, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ διχάζει τις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει εξάλλου σημερινό τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων που επικαλείται η Deutsche Welle. Η επιστολή του κ. Σαμαρά κρίνεται «μάλλον θετική», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ένας άλλος διπλωμάτης ανέφερε ωστόσο την ίδια ώρα ότι η επιστολή δεν έπεισε τελείως. Ως εκ τούτου η τελική απάντηση των Ευρωπαίων εταίρων θεωρείται «αβέβαιη».