Λόγω της καραντίνας που έχει επιβληθεί στα Χανιά εξ αιτίας της ασθένειας της Τριστέντζας απαγορεύεται η πώληση εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλα προκειμένου να μην μεταδοθεί η ασθένεια και σε άλλα εσπεριδοειδή.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων \” η διακίνηση εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους χωρίς Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο αποτελεί παράβαση της φυτοϋγειονομικής διάταξης του Παραρτήματος IV Μέρος Β΄ , σημείο 31 του ΠΔ 365/2002 (ΦΕΚ Α΄ 307/2002) και στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 έως 6.000 € , ενώ ακολουθούν και ποινικές κυρώσεις. Στην περίπτωση που υποπέσουν στην ίδια παράβαση το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέρχεται σε 30.000 έως 60.000 €.

Όπως αναλυτικά έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερα ενημερωτικά Δελτία Τύπου, αυτό συμβαίνει διότι στην Π.Ε. Χανίων έχει εντοπιστεί η ίωση Τριστέτσα των εσπεριδοειδών, η οποία αποτελεί παθογόνο καραντίνας, αλλά υπάρχει και το παθογόνο Κορυφοξήρα των εσπεριδοειδών (μύκητας) με ενδημική μορφή, δηλαδή έχει εγκατασταθεί εδώ και χρόνια στις περιοχές καλλιέργειας εσπεριδοειδών με δυσμενή αποτελέσματα.

Σημειώνουμε ότι η Τριστέτσα είναι η καταστρεπτικότερη ίωση που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή. Ειδικά ο συνδιασμός νερατζιάς με διάφορα είδη εσπεριδοειδών όπως πορτοκαλιάς, μανταρινιάς, γκρέιπ φρούτ κ.λ.π. είναι ο πλέον ευαίσθητος.

Η ασθένεια μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια , εμβόλια) και με έντομα φορείς όπως οι αφίδες.

Η Τριστέτσα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2000 στην Αργολίδα και στα Χανιά από δενδρύλλια πορτοκαλιάς Lane late από Ισπανία. Το 2001 η ασθένεια εντοπίστηκε σε πιστοποιημένα δενδρύλλια, της νέας ποικιλίας Clemenpons, από εξαγωγέα που δραστηριοποιείται στη περιοχή Ανυφίου.

Επίσης η ίωση εντοπίστηκε στην περιοχή της Άρτας (το 2005, 2010) , στη Λακωνία (το 2007,2010), σε θερμοκήπια παραγωγής του καλλωπιστικού εσπεριδοειδούς Calamontin στην Αττική το 2008, στην Χαλκιδική και τη Πρέβεζα το 2009, ενώ το 2009 βρέθηκε επίσης και στο λεμονοδάσος του Πόρου.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε ακόμη, ότι ο νέος τετράνυχος των εσπεριδοειδών Eutetranychus orientalis ( παθογόνο καραντίνας ) που δεν υπήρχε στη χώρα μας και μπορεί εύκολα να μεταφερθεί με φύλλα. Ο τετράνυχος αυτός βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αττική και μέχρι τώρα έχει βρεθεί στην Κορινθία ( Αγ. Θεόδωροι ) και στις περιοχές Τυμπάκι του Ν. Ηρακλείου και στο Ν. Λασιθίου στην Κρήτη.

Από το 2010 εντοπίστηκε και στην Αργολίδα ( περιοχή Ιρίων, Νέα Κίο, και Άργος ), και τελευταία στη Μεσσηνία.

Επισημαίνουμε ότι επιτρέπεται να εισάγονται από χώρες της Ε.Ε. που υπάγονται στο καθεστώς της Προστατευόμενης Ζώνης (Π.Ζ.) για την ίωση Τριστέτσα των εσπεριδοειδών και συγκεκριμένα από τη Μάλτα, την Πορτογαλία, ( εκτός από τη νήσο Μαδέρα ) και την Κορσική , εσπεριδοειδή με ποδίσκο ( κοτσάνι ) και φύλλα και ακόμη και πολλαπλασιαστικό υλικό, (εμβόλια, δενδρύλλια) μόνο αν αυτά συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. καθώς επίσης και από τρίτες χώρες δεν επιτρέπεται η εισαγωγή εσπεριδοειδών με ποδίσκους και φύλλα.

Για τους παραπάνω λόγους σύμφωνα με το Π.Δ. 365/2002, Παράρτημα V Μέρος Α, δεν μπορεί να διατεθεί στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς και εμπόρους, διακινητές, Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.

Έτσι η διακίνηση των εσπεριδοειδών του Νομού προς άλλες περιοχές της χώρας θα γίνεται χωρίς ποδίσκο ( κοτσάνι ) και φύλλα, ενώ ακόμη δεν επιτρέπεται στα μέσα συσκευασίας όπως τελάρα, κλούβες, κ.λ.π. να τοποθετούνται κομμένα φύλλα ή κλαδίσκοι για διακόσμηση και δήλωση φρεσκάδας.

Επισημαίνουμε ότι, η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλες τις περιοχές της χώρας που παράγουν εσπεριδοειδή, παρόλο που σε ορισμένες απ’ αυτές δεν έχει εντοπιστεί η Τριστέτσα, αλλά όμως επειδή η κορυφοξήρα βρίσκεται παντού στον Ελλαδικό χώρο και γι’ αυτές τις περιοχές ισχύει η απαγόρευση της διακίνησης εσπεριδοειδών με ποδίσκο και φύλλα.

Σημειώνουμε ότι η έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από την Υπηρεσία μας για μείωση της εξάπλωσης της Τριστέτσας, αλλά δυστυχώς οι παραγωγοί δεν ενημερώνουν την Υπηρεσία μας και ειδικά το τμήμα Φυτοϋγειονομικού ελέγχου όταν βλέπουν περίεργες ξηράνσεις ή έντονα κιτρινίσματα στα δέντρα, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι εστίες με τα μολυσμένα δέντρα και οι αφίδες να συνεχίζουν το καταστεπτικό τους ρόλο, κάτι το οποίο συναντάμε όταν κάνουμε δειγματοληψίες την Άνοιξη.

Τέλος επισημαίνουμε ότι οφείλουμε να εναρμονιστούμε με την κοινοτική νομοθεσία, ενώ έχουμε δεχθεί επανειλημμένα ελέγχους από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή του F.V.O. ( Food and Veterinary Office) για το θέμα αυτό και δεν μπορούμε να ενεργούμε « όπως μας συμφέρει », ενώ σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να συρθούμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια με τον κίνδυνο επιβολής προστίμου, για μη εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook