Οι εκπλήξεις έλειψαν από το β΄ (και τελευταίο) μέρος του Κυπέλλου Ελλάδος στην ξιφασκία, που εξελίχτηκε σε πραγματικό μαραθώνιο. Τόσο στο ξίφος μονομαχίας, όσο και στη σπάθη “μίλησε” η πείρα και επικράτησαν οι… παλιές καραβάνες. Στα δύο αυτά όπλα, δηλαδή, “κυπελλούχοι Ελλάδος” αναδείχτηκαν:

Στο ξίφος μονομαχίας, ο Νίκος Πέρδικας/ΠΓΣ και η Βάσω Κουμπάνη/ Παναθηναϊκός.

Στη σπάθη, ο Τζέισον Ντουράκος (για 1η φορά) και η Μαρίνα Παΐζη (όπως και πέρυσι) και οι δύο της Αθην. Λέσχης.

Ωστόσο και η 2η αυτή ενότητα της διοργάνωσης χαρακτηρίστηκε από τρομερό συναγωνισμό, με πιο αξιομνημόνευτο ότι σημειώθηκε νέο ρεκόρ συμμετοχής (μόνο στο ξίφος μονομαχίας έπαιξαν 156 αθλητές/τριες !). Αλλά όχι μονάχα αυτό.

Μετά τον τίτλο της πρωταθλήτριας, η Κουμπάνη έβαλε στη συλλογή της και τον παρθενικό τίτλο της κυπελλούχου Ελλάδος.

Ο Ηρακλής Θ/κης συμμετείχε (Γερασούδης) για πρώτη φορά σε τελικό Ανδρών και φυσικά στα μετάλλια.

Η Ευαγγελία Μαμμή/ΠΓΣ ανέβηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά στο βάθρο των νικητριών της διοργάνωσης (!).
Συνοπτικά η τελική κατάταξη των νικητών/τριών:

ΞΙΦΟΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑΣ: Άνδρες: Νίκος Πέρδικας/ΠΓΣ (15/9 στον τελικό τον Ζαφείρη Γερασούδη), 3οι Γιώργος Στέφος/ΠΓΣ & Αγαπητός Παπαδημητρίου/ΠΓΣ. Γυναίκες: Bάσω Κουμπάνη/Παναθηναϊκός (15/12 στον τελικό την ολυμπιονίκη και πρωταθλήτρια Ελλάδος 2011, Νίκη Σιδηροπούλου/Αθ. Λέσχη), 3ες Φανή Βαρβέρη/ΟΞΙΦ & Δέσποινα Γεωργιάδου/ΠΓΣ.

ΣΠΑΘΗ: Άνδρες: Τζέισον Ντουράκος/Αθ. Λέσχη (15/12 τον Βαγγέλη Σαρρή), 3οι Γιώργος Τσουρούτας/Αθ. Λέσχη & Αλεξανδρος Πολιάκωβ/Εκπ. Κωστέα. Γυναίκες: Mαρίνα Παΐζη/Αθ. Λέσχη (15/5 στον τελικό τη Θεοδώρα Γκουντούρα/ΑΕΚ), 3ες Ευαγγελία Μαμμή/ΠΓΣ & Κλαίρη Μπένου/ΑΕΚ.

Η Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων συμμετείχε για πρώτη φορά με μια ομάδα οκτώ αθλητών και τεσσάρων αθλητριών στο Ξίφος Μονομαχίας και ήταν η μεγαλύτερη, για μια ακόμη φορά, συμμετοχή από Σύλλογο Ξιφασκίας εκτός Αθηνών.. Η αποστολή αποτελείτο από αθλητές και αθλήτριες που κάλυπταν όλο το φάσμα ηλικιών της διοργάνωσης (δεκατριών και άνω) και προερχόταν από τα τμήματα Εφήβων – Νεανίδων , Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών αλλά, και για πρώτη φορά, Ανδρών και Γυναικών. Την ομάδα συνόδευαν οι Προπονητές κκ Μιχάλης Κωνσταντινόπουλος και Αριστείδης Ματσατσίνης καθώς και ο Έφορος κος Λεωνίδας Χατζηδάκης.

Στο Ξίφος Μονομαχίας Ανδρών συμμετείχαν οι

1. Στιούκης Ματθαίος
2. Στιούκης Ιωάννης
3. Χατζηδάκης Αναστάσιος
4. Νταουντάκης Ευάγγελος
5. Κρασουδάκης Αντώνιος
6. Στιεπάνοβιτς Τόμισλαβ
7. Πετρόγγονας Μαρίνος
8. Παγιαλάκης Στυλιανός

Και στο Ξίφος Μονομαχίας Γυναικών οι

1. Χαλαζιά Σοφία
2. Δρακουλάκη Βασιλική
3. Καπνισάκη Φωτεινή
4. Ανδρινοπούλου Χριστίνα

Αναλυτικότερα

Στους Άνδρες

Ο Ματθαίος Στιούκης ξεκίνησε πολύ δυνατά καταφέρνοντας να φέρει 6 νίκες σε 6 αγώνες στη φάση των ομίλων και να καταλάβει την τρίτη θέση στην αρχική κατάταξη. Στη συνέχεια απέκλεισε τον Κομνηνό της Νίκης Καλλιθέας με 15 – 3 για τους 32 και έχασε τη θέση στη δεκαεξάδα από τον Βάγια του ΟΞΙ.Φλώρινας με 15 – 6 . Κατέλαβε τελικά την δέκατη έβδομη θέση στην τελική κατάταξη

Ο Ιωάννης Στιούκης με 3 νίκες στους 5 αγώνες ξεκίνησε από την 37η θέση της αρχικής κατάταξης και έχασε στο πρώτο νοκάουτ την είσοδ’ο του στους 32 από τον Αγαπητό Παπαδημητρίου του Πανελληνίου (τρίτος στην τελική κατάταξη) με 15 – 6 , ναι να πάρει τελικά την τεσσαρακοστή θέση στην τελική κατάταξη.

Ο Αναστάσης Χατζηδάκης με 2 νίκες στους 6 αγώνες ξεκίνησε από την 52η θέση. Για την είσοδο στους τριανταδύο αντιμετώπισε τον έμπειρο Άρη Κουστσουφλάκη (δέκατος στην τελική κατάταξη) του Αθηναικού Οπλομαχητικού Ομίλου από τον οποίο και έχασε με 15 – 4. Πήρε τελικά την 53η θέση.

Ο Βαγγέλης Νταουντάκης παρά το ότι βρίσκεται φέτος στη Γ΄Λυκείου και δεν προπονείται ταχτικά, κατάφερε με 2 νίκες στους 6 αγώνες να ξεκινήσει από την 54η θέση. Αντιμετώπισε τον Λιανό του Πανελληνίου για τους τριανταδύο και έχασε με 15 – 8 για να καταταγεί τελικά 55ος.

Ο Αντώνης Κρασουδάκης ήταν ο πρώτος από την κατηγορια Ανδρών που συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνες Κυπέλλου Ελλάδος. Με 2 νίκες στους 6 αγώνε ξεκίνησε από την 58η θέση. Έπαιξε με τον Πέρδικα του Πανελληνίου για τους τριανταδύο και έχασε με 15 – 7. Ο Κρασουδάκης κατετάγη τελικά 58ος ενώ ο Πέρδικας πήρε το Κύπελλο και το Χρυσό Μετάλλιο.

Οι Πετρόγγονας, Στιεπάνοβιτς και Παγιαλάκης στην παρθενική τους συμμετοχή σε Κύπελλο Ελλάδος δεν κατάφεραν να περάσουν πέρα από φάση των ομίλων και κατατάχτηκαν 69ος 74ος και 79ος αντίστοιχα στους πάνω από ενενήντα αθλητές.

Στις Γυναίκες τώρα

Η Σοφία Χαλαζιά με 2 νίκες στους 6 αγώνες στους προκριμματικούς ξεκίνησε από την 47 θέση . Στη συνέχεια απέκλεισε διαδοχικά την Παναγοπούλου του Πανελληνίου με 15 – 11, για την είσοδο στους 32 και τη Μανομενίδου του Μ.Αλέξανδρου με 15 – 12 για τη δεκαεξάδα. Στη συνέχεια για την είσοδο στους οκτώ αποκλείστηκε από τη Γεωργιάδου του Πανελληνίου ( που κατέλαβε τελικά την Τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο. με 15 – 8.Η Χαλαζιά κατέλαβε τελικά τη δεκατη έκτη θέση στην επανεμφάνισή της στις πίστες της ξιφασκίας μετά από απουσία μεγαλύτερη από δέκα χρόνια..

Η Βασιλική Δρακουλάκη με 4 νίκες στους 6 αγώνες ξεκίνησε από τη 19η θέση της αρχικής κατάταξης. Στη συνέχεια πέρασε στους τριανταδύο νικώντας τη Χαρμανίδου του Ηλυσιακού με 15 – 11. Στη συνέχεια δεν κατάφερε να μπει στη δεκαεξάδα καθώς αποκλείστηκε από την Αιβάζογλου του Οδυσσέα Χαλανδρίου με 15 – 8 και κατέλαβε τελικά την 23η θέση. Δυστυχώς η μετακίνησή της στη Θεσσαλονίκη λόγω σπουδών και τα προβλήματα χώρου προπονήσεων των συλλόγων της πόλης δεν της έδωσαν τη δυνατότητα για προπονήσεις με εμφανές αγωνιστικό αποτέλεσμα.

Η Φωττεινή Καπνισάκη με 2 νίκες στους 6 αγώνες ξεκίνησε από την 48η θέση της αρχικής κατάταξης. Στη συνέχεια αγωνίστηκε με τη Μαρινοπούλου του Μ. Αλέξανδρου Θες/κης Για μια θέση στους τριαντα δύο, από την οποία και έχασε με 15 – 10 για να παραμείνει τελικά στην 48η θέση της τελικής κατάταξης.

Η Χριστίνα Ανδρινοπούλου με 2 νίκες στους 6 αγώνες ξεκίνησε από την 49η θέση. Στη συνέχεια αποκλείστηκε στο πρώτο νοκάουτ για τους τριάντα δύο από την Μποτωνάκη του Οδυσσέα Χαλανδρίου και παρέμεινε στην 49η θέση της τελικής κατάταξης.

Η γενική εμφάνιση της ομάδας θεωρείται περισσότερο από ικανοποιητική. Οι πιο πολλοί κατάφεραν να προκριθούν από τη φάση των ομίλων και στάθηκαν πολύ καλά απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους στη φάση των νοκάουτ για να πάρουν τους πρώτους τους βαθμούς στη μεγάλη κατηγορία . Ήταν πολύ σημαντικό να κατορθώσουν να κοιτάξουν κατάματα αθλητές έμπειρους και πολυνίκες και να σταθούν απέναντί τους. Οι υπόλοιποι – Άνδρες και Γυναίκες- έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και πήραν το βάπτισμα του πυρός στη μεγάλη κατηγορία αποκομίζοντας πλούσιες αγωνιστικές εμπειρίες. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η τακτική και συνεπής προπόνηση και το υψηλό ηθικό είναι η καλύτερη συνταγή για επιτυχία.

Οι μικροί Ξιφομάχοι από ολόκληρη την Κρήτη θα συναντηθούν στις 11 Δεκεμβρίου στο κλειστό των Μοιρών στους Περιφερειακούς Αγώνες Παμπαίδων – Παγκορασίδων Κρήτης. Οι αγώνες οργανώνονται από την Αθλητική Λέσχη Μεσσαράς με έδρα την Πόμπια. Οι αγώνες αφορούν αγόρια και κορίτσια από 7 – 13 ετών στο Ξίφος Ασκήσεως και τη Σπάθη και 10 – 13 ετών στο Ξίφος Μονομαχίας. Προβλέπεται μεγάλη συμμετοχή και μεγάλο πάθος, όπως συνήθως γίνεται σε αγώνες αυτή της κατηγορίας. Οι αγώνες θα αποτελέσουν τη γενική δοκιμή για το Πανελλ’ήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων – Παγκορασίδων που αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο στην Αθήνα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook