Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν οι φαρμακοποιοί και στη Κρήτη σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί στα φάρμακα όλων των κατηγοριών, φαινόμενο που αναμένεται να γίνει ακόμα εντονότερο στο μέλλον.

Το πρόβλημα άρχισε να δημιουργείται σε πανελλαδικό επίπεδο, όταν εταιρείες που εισάγουν φάρμακα από το εξωτερικό, διέκοψαν, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις ελληνικές συναλλαγές, τις πιστώσεις στα ελληνικά φαρμακεία ή μείωσαν τον πιστωτικό χρόνο απαιτώντας πληρωμή σε μετρητά.

Όμως, τα περισσότερα φαρμακεία που έχουν φτάσει σε οικονομική εξαθλίωση λόγω κυρίως των καθυστερήσεων στις εξοφλήσεις εκ μέρους των ασφαλιστικών ταμείων, αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα τοις μετρητοίς.

Την πίεση αυτή έρχονται να «πληρώσουν» τόσο οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται όσο όμως και οι φαρμακοποιοί. Ήδη φαρμακείο στο Ηράκλειο έκλεισε ενώ άλλα απειλούνται με λουκέτο.

Σε έλλειψη άκρως απαραίτητα φάρμακα, ανησυχία για το μέλλον

Φάρμακα άκρως απαραίτητα όπως ινσουλίνης ή αντικαρκινικά παρουσιάζουν στενότητα με τις εταιρείες να μην δείχνουν διάθεση να κάνουν πίσω.

Έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα που στο μέλλον θα γίνει ακόμα πιο έντονο, δήλωσε στο flashnews.gr ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου στο Ηράκλειο κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης, αναφέροντας ότι οι ελλείψεις αφορούν πλέον σε όλα τα φάρμακα, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι

«οι εταιρείες πάνω από όλα δε σέβονται τον κόσμο που τόσα χρόνια τους πληρώνει, και τους ταλαιπωρούν με αυτόν τον τρόπο».

Μέχρι τώρα τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονται με τη συνεργασία μεταξύ των φαρμακοποιών, ωστόσο αυτό δεν θα μπορέσει να διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμα.

«Σε αυτή τη φάση διαχειριζόμαστε το πρόβλημα της κρίσης που έχει ξεσπάσει, υπάρχει όμως ουσιαστικό πρόβλημα και η κυβέρνηση είναι απέναντί μας. Η στάση του Υπουργείου είναι απαράδεκτη και εν πολλοίς ανεξήγητη» δήλωσε στο Flashnews.gr o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου στο Ρέθυμνο κ. Παντιδάκης, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε stock στα φαρμακεία.

Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται στα φαρμακεία και της υπόλοιπης Κρήτης, με τους κατά τόπους φαρμακευτικούς Συλλόγους σε συνεργασία με τα φαρμακεία να δίνουν πραγματική μάχη ώστε να μην περάσει και αυτή η  κρίση στον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι για το έντονο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις ελλείψεις έχει ενημερωθεί ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου ενώ στο μέλλον όπως δήλωσε ο κ. Τσικανδηλάκης θα ζητηθεί να εξαιρεθούν από τις 4 φαρμακαποθήκες του Ηρακλείου, τα φάρμακα των εταιρειών που εμμένουν στη στάση τους να ζητούν πληρωμή με μετρητά.

Επίσης το ενδεχόμενο που εξετάζει το Υπουργείο Υγείας, να έχουν οι φαρμακοποιοί  δικαίωμα αντικατάστασης φαρμάκων (με άλλα αρκεί να περιέχουν την ίδια δραστική ουσία) για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων, αποτελεί προσωρινή λύση καθώς για ορισμένες περιπτώσεις, όπως πχ η ινσουλίνη που διατίθεται μονοπωλιακά στην αγορά, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

 

Flashnews.gr/ Ελένη Ζουμάδακη