Η σχεδόν ανεξέλεγκτη εξάπλωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που συμπίπτει με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή του PSI , δηλαδή του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για τους όρους που θα περιλαμβάνει η τελική συμφωνία και που θα καθορίσουν το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, για την κάλυψη των ζημιών.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και των επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, έγινε μια πρώτη συζήτηση η οποία, εν αντιθέσει με την επιθετική πολιτική έως «πολεμική» που είχε υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα κατά των τραπεζών ο κ. Βενιζέλος, η συζήτηση έγινε σε πολύ ήπιους τόνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου
από το πρώτο του ταξίδι σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, συνοδευόταν από το ενδεχόμενο και εναλλακτικών προτάσεων σχετικά με την εφαρμογή του PSI.

Πρωταρχικός στόχος παραμένει η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται να αναγνωρίζουν πως το ύψος του κουρέματος στο 50% που συνεπάγεται μεγάλες κεφαλαιακές απώλειες, μπορεί να καταστήσει την εθελοντική συμμετοχή αβέβαιη. Γι’ αυτό και προκειμένου να διασφαλιστεί αφενός εθελοντική και αφετέρου σημαντική συμμετοχή, εξετάζονται όλες οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων και κινήτρων για να δεχθούν οι ιδιώτες το κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν.

Θυμίζουμε ότι με βάση κάποιες πρώτες πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, είναι πολύ πιθανό για να δεχθούν το “κούρεμα” οι ιδιώτες, να πληρώσει η χώρα μας ακριβό επιτόκιο για τα νέα ομόλογα.

Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ

Παρ’ όλο που η συζήτηση μόλις ξεκινά και ούτε οι όροι, ούτε πολύ περισσότερο οι λεπτομέρειες έχουν καθορισθεί, η αίσθηση από τις πρώτες συζητήσεις δημιουργεί μια σχετική αισιοδοξία για την τελική έκβαση. Πάντως σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η ολοκλήρωση του PSI πιθανότατα θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, που δεν αποκλείεται να μεταθέσει την τελική έκβαση στον Ιανουάριο του 2012.

Γι’ αυτό άλλωστε και δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν οι εκτιμήσεις για τις ζημιές από το PSI στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου των τραπεζών που θα ανακοινωθούν από την επόμενη εβδομάδα, αν και θα συνυπολογισθούν στα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου, επηρεάζοντας σημαντικά τα συνολικά αποτελέσματα έτους 2011 που αναμένονται ζημιογόνα, για πρώτη φορά από την εκδήλωση της διεθνούς κρίσης του 2007 μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook