Η μεγάλη προσπάθεια που χρειάζεται να καταβληθεί και εν μέρει, ήδη, καταβάλλεται για να οδηγηθεί η οικονομία προς την επανεκκίνηση αναδείχθηκε με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Φραγκίσκου Παρασύρη προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, με θέμα τις εκκρεμότητες της πολιτείας που ανακύπτουν από τον επενδυτικό νόμο τους 2004.

Στην ερώτηση που συζητήθηκε την Παρασκευή 25-11-2011, ο κ. Παρασύρης εστίασε στο γεγονός ότι ένα  μεγάλο μέρος των επενδυτών που με βάση τον παλιό επενδυτικό νόμο 3299/2004 αξιολογήθηκαν θετικά και σήμερα έχουν ολοκληρώσει τα επενδυτικά τους σχέδια, έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση από την  ενίσχυση που δικαιούνται. 

Ο βουλευτής Ηρακλείου, παράλληλα, επισήμανε ότι για την ολοκλήρωση των επενδύσεων το  σύνολο των επενδυτών έχουν λάβει υψηλότοκα δάνεια αδυνατώντας να τα εξυπηρετήσουν με δεδομένη την ύφεση. Αν και έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους μέσα στα χρονοδιαγράμματα, πολλοί από αυτούς περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την αξιολόγηση των επενδύσεών τους από το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να λάβουν την πολυπόθητη δεύτερη δόση των προβλεπόμενων από τον παλιό αναπτυξιακό νόμο ενισχύσεων.             

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Παρασύρης ζήτησε από τον Υφυπουργό να προχωρήσει άμεσα η πληρωμή των επενδυτών και παράλληλα να απαιτηθεί από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ευνοϊκότερους όρους για τα δάνεια των επενδυτών.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μωραΐτης στην απάντησή του επικεντρώθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης, παρουσιάζοντας, ωστόσο, τις σημαντικές πρωτοβουλίες, δράσεις και νομοθετήματα που  έχει αναλάβει ότι το Υπουργείο για  να  τονωθεί η αγορά. Η  τρέχουσα συγκυρία είναι πραγματική ευκαιρία να  «ξεκαθαρίσουμε το νόμο 3299/2004 και να εφαρμόσουμε γρήγορα το νέο αναπτυξιακό» τόνισε ο Υφυπουργός παρουσιάζοντας τα σχετικά οικονομικά στοιχεία ( πίνακας 1).

Η παρούσα ηγεσία του ΥΠ.ΑΝ, ωστόσο, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους του ΕΣΠΑ  διέθεσε 2 δις. ευρώ στους επενδυτές τα τελευταία δύο χρόνια. 

Πίνακας 1 – Οικονομικά στοιχεία

 

2004 – 2009

2011

Έλλειμμα 6,5 δις. ( άνοιγμα από το 04- 09)

 

Πληρωμές 1,7 δις.

Πληρωμές 2 δις.

 

Το 2011, συμπλήρωσε ο κ. Μωραΐτης, πληρώθηκαν  104 εκ. ευρώ  για ΑΠΕ και 220 εκ. για τις Περιφέρειες, ενώ τις επόμενες μέρες θα κλείσουν οι εκκρεμότητες του  2011.

Παράλληλα, επιτεύχθηκε μια δραστική μείωση του  χρόνου πληρωμής (πίνακας 2) και ταυτόχρονα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων που εγκρίθηκαν ( πίνακας 3).    

 

Πίνακας 2 – Χρόνοι πληρωμών

 

Πριν το 2011

2011

2 έτη αναμονής

3 μήνες αναμονής

Πίνακας 3 – Αξιολογήσεις

 

2010

2011

1300 προτάσεις

Ήδη 1500 και μέχρι τέλος του έτους θα φτάσουν τις 2000

 

Κατά την δευτερολογία του ο κ. Παρασύρης επανήλθε στο ζήτημα της άμεσης πληρωμής των επενδυτών ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Περιφέρεια Κρήτης  όπου πρέπει να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις για τα όργανα ελέγχου.

Ο κ. Παρασύρης μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης δήλωσε ότι « θα χρειαστούν ακόμα πολλά μέτρα και ακόμα πιο αποφασιστικές πρωτοβουλίες για να φτάσει το θετικό κλίμα στην αγορά. Δεν μπορούμε να μιλάμε για δράσεις επανεκκίνησης της οικονομίας τη στιγμή που οι τράπεζες δεν χορηγούν εγγυήσεις στους επενδυτές. Αναμφισβήτητα, οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου κινούνται σε θετική τροχιά  η συνεχιζόμενη, όμως, ύφεση απαιτεί νέες δυναμικότερες παρεμβάσεις\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook