Με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με κεντρικό θέμα συζήτησης το τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ως αποτέλεσμα των ζημιών που θα καταγραφούν. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν.

Τονίζεται πως οι τραπεζίτες επιδιώκουν τον περιορισμό των «ζημιών» τους που θα προκληθούν από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Οι τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ωστόσο ότι το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα επιτύχει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) με την ΕΕ και το ελληνικό δημόσιο κι επισημαίνουν πως πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή τα πάντα είναι «ανοιχτά».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους τραπεζίτες πως θα τεθεί στην τρόικα το αίτημα για μείωση του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από το 10% στο 9%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Έτσι, θα μειωθούν οι ανάγκες σε κεφάλαια, λόγω του PSI αλλά και των νέων προβλέψεων που θα αναγκαστούν οι τράπεζες να διενεργήσουν μετά από πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, βάση της έκθεσης της Blackrock για τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook