Τους στόχους που θέτει στο Ν.Ο. Χανίων αποκαλύπτει ο τεχνικός της ανδρικής ομάδας πόλο, Μάκης Βολτυράκης, στην πρώτη του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που δίνει από την ημέρα που παρέλαβε την τεχνική της ηγεσία.

Σύμφωνα με τον Χανιώτη τεχνικό, οι εντυπώσεις του οποίου είναι πολύ θετικές σε αυτούς τους πρώτους μήνες που βρίσκεται στα Χανιά, προσωπική του επιδίωξη είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να μπορέσει ο Ν.Ο.Χ. να είναι πρωταγωνιστικός στην Α1 Κατηγορία, διεκδικώντας ει δυνατόν τίτλο!

Ο κ. Βολτυράκης τονίζει ότι για να επιτευχθεί ένας τόσο μεγάλος στόχος, η χανιώτικη ομάδα οφείλει να οργανώσει τα τμήματα υποδομής της, αλλά και φυσικά να μην υπάρχουν τα τεράστια προβλήματα με την πισίνα του κολυμβητηρίου που τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, έχουν αποτελέσει τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία του Ομίλου…

Όσον αφορά την εξαιρετική πορεία που διαγράφει η ομάδα στο πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας, τονίζει ότι οφείλεται στη διάθεση που επιδεικνύουν οι παίκτες του.                                                                   

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας σε αυτούς τους πρώτους μήνες που βρίσκεστε στην τεχνική ηγεσία του Ν.Ο. Χανίων;

Πιστεύω ότι τα μηνύματα που έχω εισπράξει έως τώρα είναι θετικά. Διακρίνω ότι οι αθλητές έχουν μεγάλη όρεξη και αναφέρομαι και στους μικρούς και στους μεγάλους. Υπάρχει αρκετό  υλικό. Η διοίκηση κάνει ό,τι μπορεί όσον αφορά το οικονομικό αλλά και να μας βοηθήσει στο έργο μας. Επίσης, η βοήθεια των χορηγών μας είναι πολύ σημαντική, με πρώτη την ΑΝΕΚ LINES. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε για τη στήριξή του το δήμο Χανίων. Από εκεί και πέρα, αυτό που μας αφορά άμεσα, είναι να λυθεί το ζήτημα της μεγάλης πισίνας. Αν συνεχίσει η ομάδα να προπονείται στη μικρή πισίνα και να αγωνίζεται εκτός έδρας, είναι αδύνατο να τεθούν υψηλότεροι στόχοι. Θ’ αναγκαστούμε να παραμείνουμε στο βασικό μας στόχο που είναι η παραμονή στην κατηγορία όπου σε μεγάλο βαθμό την έχουμε εξασφαλίσει. Όλα είναι θέμα πισίνας. Αν θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει.

Αγωνιστικά πάντως, η ομάδα δείχνει ικανή όχι μόνο να είναι μέσα στην 6άδα αλλά και να διεκδικήσει ενδεχομένως και μία ακόμα πιο υψηλή θέση στη βαθμολογία.

Ναι, συμφωνώ. Με αυτή την εικόνα και την όρεξη που δείχνουν τα παιδιά αλλά και με την προπόνηση που κάνουμε, θεωρώ ότι αν καταφέρουμε να δουλέψουμε τους επόμενους δύο μήνες σε πολλά πράγματα, εννοώ στη μεγάλη πισίνα, τον Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο, μπορούμε να τους κερδίσουμε στα Χανιά. Αν πάρουμε βέβαια αυτές τις νίκες, θα μας οδηγήσουν και σε μία πολύ καλή θέση.

Πόσο δύσκολο είναι για μια ποιοτική ομάδα όπως είναι φέτος τα Χανιά, να αναγκάζονται να κάνουν προπόνηση σε 25άρα πισίνα; Με τι δυσκολίες έρχονται αντιμέτωποι οι πολίστες;

Θα φέρω ένα παράδειγμα. Είναι σα να κάνει προπόνηση μία ομάδα Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου, σε γήπεδο 5×5! Δεν υπάρχουν χώροι ώστε ν’ αναπτυχθεί η φυσική κατάσταση ούτε πάνω απ’ όλα, μας εξυπηρετεί στην τακτική. Οπότε, μοιραίως όταν βρισκόμαστε σε ένα μεγαλύτερο γήπεδο, δεν έχουμε φυσική κατάσταση να πηγαίνουμε πάνω-κάτω. Επίσης, οι εικόνες που έχουμε στην ανάπτυξη είναι διαφορετικές. Αλλά και πολλά ακόμα πράγματα που αφορούν την τακτική, καθώς από τη στιγμή που δε μπορεί να στηθεί η ομάδα, δεν γίνεται να τα λειτουργήσεις.

Πιστεύετε ότι θα καταφέρει να επιλυθεί με έναν οριστικό τρόπο το πρόβλημα της πισίνας;

Απ’ ό,τι έχω πληροφορηθεί, ο δήμος Χανίων προσπαθεί να κάνει μια κίνηση έτσι ώστε ν’ αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες και να πάρει υπ’ ευθύνη του, τη λειτουργία του κολυμβητηρίου. Θεωρώ ότι τη δεδομένη στιγμή είναι η μόνη λύση. Αν γίνει αυτό και παράλληλα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις στην πισίνα για να εξοικονομηθεί πετρέλαιο, το μέλλον του Ναυτικού Ομίλου Χανίων θεωρώ ότι θα είναι πολύ μεγάλο. Και δε μιλάω μόνο για φέτος αλλά για τα επόμενα 2-3 χρόνια όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τα αποτελέσματα.

Πού αποδίδετε την επιτυχημένη πορεία του Ν.Ο. Χανίων στο πρωτάθλημα; Είπατε προηγουμένως ότι οφείλεται στη διάθεση που επιδεικνύουν οι παίκτες σας, αλλά μήπως τελικά είναι και έργο του προπονητή που έχει τη δυνατότητα να τους εμπνέει;

Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός. Το γεγονός ότι οι αθλητές έχουν όρεξη προκύπτει από ότι υπάρχουν κίνητρα αλλά και ότι σέβονται και αναγνωρίζουν τον προπονητή τους. Αυτό όμως θα πρέπει να ισχύει για τον οποιονδήποτε προπονητή. Θεωρώ ότι είναι ένας συνδυασμός για ό,τι έχουμε πετύχει έως τώρα.

Έχετε αναφερθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, στο νέο αίμα του Ν.Ο. Χανίων. Δίνετε την ευκαιρία φέτος σε παιδιά να πάρουν σεβαστό χρόνο συμμετοχής στην Α1 και αυτοί από την πλευρά τους, δείχνουν να τις εκμεταλλεύονται. Ποια είναι η άποψή σας για τα νέα παιδιά που έχει στη διάθεσή της η ομάδα;

Αυτά τα παιδιά έχουν πολύ μεγάλο μέλλον αλλά αυτό για να το πούμε με σιγουριά θα πρέπει να το δούμε κιόλας. Και τι σημαίνει αυτό; Δυστυχώς απ’ ό,τι καταλαβαίνω, ορισμένα παιδιά έχουν μία λάθος νοοτροπία όσον αφορά την αντιμετώπιση της προπόνησης και της εργασίας τους. Αν διορθωθούν σε αυτόν τον τομέα και επιδείξουν ζήλο, έστω σε αυτές τις περιορισμένες προπονήσεις που έρχονται, θεωρώ ότι τα προσόντα τους είναι από τα πιο σπάνια που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ο στόχος μου είναι και αυτό τους το έχω τονίσει αλλά το έχω πει και σε όλους, αυτά τα παιδιά να αποτελέσουν τα επόμενα 1-2 χρόνια, την ανδρική ομάδα η οποία θα διεκδικεί μία πολύ υψηλή θέση στο πρωτάθλημα. Αυτός είναι ο στόχος μου. Πρέπει να ξεφύγουμε από το 5ος-6ος-7ος-μένω κατηγορία-δεν μένω κατηγορία. Αν αυτά τα παιδιά δουλέψουν σωστά και σοβαρά, υπό προϋποθέσεις, θεωρώ ότι μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά.

Μας περιγράφετε λοιπόν, το στόχο που θέτετε στον Ν.Ο. Χανίων.

Ακριβώς. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πρότυπο και μια σχολή στα Χανιά. Αυτό το στοιχείο προϋπήρχε. Ανέκαθεν τα Χανιά αναδείκνυαν αθλητές. Θέλω λοιπόν αυτό να συνεχιστεί και μέσα στην επόμενη 5ετία, να έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα από γηγενείς αθλητές η οποία θα μπορεί να διεκδικεί τίτλο! Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Αυτό μπορούν να το κάνουν τα Χανιά. Αλλά για να το κάνουν, πρέπει να δουλέψουν ξεκινώντας από τις υποδομές. Πρέπει να γίνεται σωστή δουλειά στις υποδομές και να έρχονται πολλά παιδιά. Θέλουμε οι Χανιώτες να φέρνουν τα παιδιά τους στο κολυμβητήριο, όπως άλλωστε έκαναν και παλιότερα. Ο κόσμος των Χανίων είναι που πρέπει να δώσει το έναυσμα και το κίνητρο σε αυτούς τους αθλητές έτσι ώστε να φτάσουν ψηλά. Θεωρώ ότι αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα και δεν αλλάξει η κατάσταση είτε γιατί δεν θα έχουμε πισίνα είτε πόρους είτε έλλειψη παιδιών, υπάρχουν οι δυνατότητες μέσα στην επόμενη 5ετία να διεκδικήσουμε μια υψηλή θέση. Δηλαδή ένα τίτλο. Και όχι μόνο η πρώτη ομάδα. Αυτό θα γίνει και σε συνδυασμό με τις υποδομές. Να έχουν δηλαδή όλες οι κλίμακες τη δυνατότητα να θέτουν τέτοιους υψηλούς στόχους. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε μία παραγωγή που θα θεωρούμε δεδομένες τις μικρές κατηγορίες κι από εκεί και πέρα, να φτιάξουμε τους τωρινούς 13άρηδες, 14άρηδες ώστε σε μια 5ετία να είναι σε υψηλό επίπεδο.

Επειδή έχετε κάνει επανειλημμένως αναφορά στον κόσμο, έχετε παράπονο όσον αφορά την προσέλευσή του στο κολυμβητήριο;

Παράπονο δε μπορώ να πω ότι έχω. Δε μπορώ ν’ αναγκάσω ή να πιέσω κάποιους ανθρώπους να έρθουν και να παρακολουθήσουν πόλο. Απλώς, επειδή θεωρώ ότι το πόλο είναι μαζί με το χάντμπολ, τα μοναδικά αθλήματα που εκπροσωπούν τα Χανιά στην Α1, ο κόσμος πρέπει να το αγκαλιάσει. Ο Ναυτικός Όμιλος έχει μεγάλη παράδοση στο πόλο. Το να δηλώσει την παρουσία του κάθε δύο Σάββατα στο κολυμβητήριο και να παρακολουθήσει την προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά να ενισχύσουν την ομάδα τους, το θεωρώ όχι υποχρέωση αλλά διασκέδαση. Δε μπορώ να διανοηθώ ότι γεμίζουν άλλα κολυμβητήρια και όχι το δικό μας που αγωνίζεται μία ομάδα με μεγάλη παράδοση και ιστορία στο χώρο. Τόσοι μεγάλοι αθλητές έχουν περάσει από τα Χανιά… Αλλά δεν βλέπω ούτε τους ίδιους αθλητές που έχουν περάσει να έρχονται να μας παρακολουθούν… Πώς θα έχουμε μετά την απαίτηση να γεμίζουν τα κολυμβητήρια με παιδιά αν δεν έρχονται οι μεγαλύτεροι;

nox.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook