Τη φωνή του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δράστη της βομβιστικής επίθεσης στο Όσλο και της μαζικής δολοφονίας στο νησί Ουτόγια, άκουσαν για πρώτη φορά οι Νορβηγοί, καθώς τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε το ηχητικό απόσπασμα της πρώτης κλήσης του προς την αστυνομία εν μέσω του εφιάλτη της 22ας Ιουλίου.

«Ναι, γεια σας, το όνομά μου είναι διοικητής Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ του νορβηγικού αντικομμουνιστικού αντιστασιακού κινήματος» δηλώνει. Θέλει να παραδοθεί, όπως λέει, αλλά όταν η αστυνομία του ζητά να δώσει τον αριθμό του, τερματίζει την κλήση και συνεχίζει να πυροβολεί.

Σκοτώνει 69 ανθρώπους και τραυματίζει 115 μετατρέποντας σε απέραντη λίμνη αίματος τη θερινή κατασκήνωση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας.

Το μακελειό -που κατά δήλωσή του ήταν «απαραίτητο» για τη διάσωση της Νορβηγίας και της Ευρώπης από το Ισλάμ- σόκαρε και τραυμάτισε ψυχικά ένα ολόκληρο έθνος.

Ο Μπρέιβικ είναι προφυλακισμένος, το μεγαλύτερο διάστημα κρατήθηκε στην απομόνωση, και η δίκη του προγραμματίζεται για τις 16 Απριλίου, ενώ εκκρεμεί η ψυχιατρική του αξιολόγηση.

Ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι ήταν μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό και τοποθέτησε μία βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη κοντά σε κυβερνητικά γραφεία στο Όσλο, παρασύροντας στο θάνατο οκτώ ανθρώπους.

Στη συνέχεια οδήγησε μέχρι το νησί Ουτόγια και σκότωσε 68 ανθρώπους, οι περισσότεροι έφηβοι. Βρισκόταν στο νησί όταν τηλεφώνησε στη νορβηγική αστυνομία.

Στην πρώτη κλήση στις 18:00 τοπική ώρα, που διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, δίνει το όνομά του, λέει ότι τηλεφωνεί από την Ουτόγια και θέλει να παραδοθεί χωρίς να εξηγεί γιατί. Τερματίζει την κλήση όταν η αστυνομία ζητά τον τηλεφωνικό του αριθμό.

Στις 18:26 τοπική ώρα, και ενώ έχει συνεχίσει τη δολοφονική του μανία, τηλεφωνεί ξανά στην αστυνομία για να δηλώσει ότι ολοκλήρωσε την «επιχείρησή» του και θέλει να παραδοθεί. Μόνο απομαγνητοφώνηση αυτής της συνομιλίας είναι διαθέσιμη.

Η πρώτη κλήση αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο του νορβηγικού τηλεοπτικού δικτύου TV 2.

Μπρέιβικ: «Γεια σας, το όνομά μου είναι διοικητής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, της νορβηγικής αντί-κομμουνιστικής αντίστασης. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Ουτόγια και θέλω να παραδοθώ».
Αστυνομικός: «ΟΚ. Από ποιον αριθμό τηλεφωνείτε»
Μπρέιβικ: «Τηλεφωνώ από κινητό»
Αστυνομικός: «Από το προσωπικό σας κινητό;»
Μπρέιβικ: «Δεν είναι δικό μου. Είναι άλλο κινητό»
Αστυνομικός: «Πείτε μου πάλι, ποιο είναι το όνομα σας;»


Μιλώντας στο ίδιο δίκτυο, συνήγορος θυμάτων του Μπρέιβικ δηλώνει ότι οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν από αυτή την πρωτοφανή επίθεση δεν θα ήταν «πολύ ευτυχείς να ακούν τη φωνή του να μεταδίδεται στο σαλόνι τους».

Ο δικηγόρος του ίδιου του Μπρέιβικ δήλωσε ότι είναι δύσκολο να κατανοήσει γιατί ο πελάτης του συνέχισε να πυροβολεί αφότου δήλωσε πρόθυμος να παραδοθεί στην πρώτη κλήση προς την αστυνομία.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook