Με ανοδικό τέμπο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας, ακολουθώντας το θετικό κλίμα σε Wall Street και Ασία, την ίδια ώρα που η ένταση στην Αίγυπτο αποκλιμακώνεται.

Εν τω μεταξύ, τα κινεζικά μάκρο έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο, ωστόσο αυτό συνέβη εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των εισαγωγών, γεγονός που υποδηλώνει τη δυναμική της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παρά το θετικό κλίμα, υπάρχει αβεβαιότητα για την κατάσταση στην Αίγυπτο. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η παραίτηση του Hosni Mubarak είναι σημείο καμπής για τη χώρα ωστόσο σηματοδοτεί την απαρχή μίας δύσκολης μεταβατικής περιόδου, με τη χώρα να είναι ευάλωτη σε πιθανές έντονες διαμάχες για την εξουσία.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Rolls-Royce ανακοίνωσε πως έχει κερδίσει ένα συμβόλαιο ύψους 2,2 δισ. δολαρίων για την παροχή μακροπρόθεσμων υπηρεσιών με την αεροπορική εταιρεία Emirates. Η συμφωνία αυτή έρχεται δύο μήνες αφότου η Rolls-Royce κέρδισε ένα συμβόλαιο 1,2 δισ. δολαρίων για τις μηχανές Trent 700 που χρησιμοποιούνται στα Airbus A330s και για τις μηχανές Trent 800, που δίνουν ισχύ σε 21 Boeing 77s.

Η Credit Suisse προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 6 δισ. ελβετικά φράγκα με τη μορφή χρεογράφων που είναι προγραμματισμένα να υποβιβαστούν σε μετοχικό κεφάλαιο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις των ελβετικών αρχών.

Στο ταμπλό, ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημειώνει άνοδο 0,42%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,24%. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 0,51%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο +0,54%.

Κέρδη 0,44% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 0,36% ενισχύεται ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI κινείται ανοδικά κατά 0,37% και στην Πορτογαλία ο PSI καταγράφει άνοδο 0,75%.

Θετικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο +0,87% και τον Micex στο +0,12%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE ενισχύεται σε ποσοστό 0,91%.

capital.gr