Αντιμέτωπη με την επιστροφή της μαφίας, έχει έρθει σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, το τελευταίο διάστημα η Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Ρώμη εφέτος έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 30 δολοφονίες ως αποτέλεσμα ενός άγριου πολέμου μεταξύ συμμοριών που λυμαίνονται την ιταλική πρωτεύουσα.

Τοπικοί αξιωματούχοι καλούν τη νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να διακόψει την αυξανόμενη δύναμη και δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη Ρώμη. Την περασμένη Τρίτη δύο άνδρες, ο Φρανσέσκο Αντονίνι και ο Τζιοβάνι Γκαλεόνι, δολοφονήθηκαν άγρια στο παραθαλάσσιο προάστιο της Ρώμης, Όστια.

Και οι δύο είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν για ναρκωτικά και όπλα ενώ είχαν δεσμούς με τη τοπική εγκληματική οργάνωση Μπάντα ντε λα Μαλιάνα. Η συμμορία έγινε γνωστή τις δεκαετίες του 1970 και 1980 για την ωμή βία που χρησιμοποιούσε, ενώ το 1983 κατηγορήθηκε για την απαγωγή και τη δολοφονία κόρης αξιωματούχου του Βατικανού, της οποίας το άψυχο σώμα βρέθηκε παρατημένο σε μπετονιέρα.

Πιστεύεται ότι απήχθη για λογαριασμό τούρκων εξτρεμιστών οι οποίοι ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό μέσο για την απελευθέρωση του Μεχμέτ Αλί Αγκτσά που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο Β\’. Μετά τον θάνατο ή τη φυλάκιση των γηραιότερων μελών της, οι Αρχές πίστευαν ότι η οργάνωση είχε διαλυθεί. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο η συμμορία Μαλιάνα έχει κάνει γνωστή την επανεμφάνισή της με άγριες δολοφονίες στα περίχωρα της Ρώμης.

«Ο νέος υπουργός Εσωτερικών και ο αρχηγός της αστυνομίας πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα και χωρίς καθυστέρηση. Πρέπει να υπερασπιστούμε την πρωτεύουσα από αυτή την επίθεση που δέχεται από το οργανωμένο έγκλημα, κάτι που έχουμε να δούμε από τη δεκαετία του 1970» προειδοποίησε ο ακροδεξιός δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο. Ειδικοί σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος πιστεύουν ότι η επανεμφάνιση της βίας στην ιταλική πρωτεύουσα οφείλεται στη δράση των νεότερων μελών της οργάνωσης Μαλιάνα που επιδιώκουν να ελέγξουν το εμπόριο ναρκωτικών και σε νέες συγκρούσεις μεταξύ γκάνγκστερ της Ρώμης και μελών της Ντραγκέτα και της Καμόρα από τον νότο, που διαθέτουν ισχυρή παρουσία εκεί.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τζιανκάρλο Καπάλντο, η βία στη Ρώμη «αντανακλά την επαναδιαμόρφωση της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ των εγκληματικών οργανώσεων». Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δεσμεύθηκε να πατάξει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, δεδομένων των καταστροφικών επιπτώσεών τους στην οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα καταστράφηκαν από τις μεθόδους εκβιασμού που χρησιμοποιούν οι συμμορίες, στις οποίες οι καταστηματάρχες καλούνται να πληρώνουν μέχρι και 2.000 ευρώ τον μήνα.

(Βήμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook