Ξεκίνησαν στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Αντιπεριφέρειας Λάρισας οι δωρεάν εμβολιασμοί κατά της γρίπης για άπορους και ανασφάλιστους.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έναρξης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 με 3 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα για εμβολιασμό κυρίως όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.


Οδηγίες σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Από το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής δίνονται οι παρακάτω οδηγίες σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό:

1. Ο ταχύτατος τρόπος μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστά αναποτελεσματική την πρόληψη με τους κλασσικούς τρόπους (αποφυγή συνωστισμού, απομόνωση πασχόντων κ.λ.π.).

2. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα (Οκτώβριο, Νοέμβριο κάθε έτους) προφυλάσσει από την μετάδοσή της, ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου πουείναι οι εξής:

• Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
• Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιοαγγειακού συστήματος , από νευρομυϊκα νοσήματα
• Οι πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη, από νεφρική ανεπάρκεια και από αιμοσφαιρινοπάθειες
• Οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς συμπεριλαμβανομένων και των πασχόντων από το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας
• Έγκυες β΄και γ΄τριμήνου.

Κατ’ επέκταση, ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και όσοι έρχονται σε συχνή επαφή με τις προαναφερθείσες κατηγορίες ατόμων, π.χ. οι συγγενείς τους καθώς και όσοι προσφέρουν συνεχώς ή περιστασιακά υπηρεσίες σ’ αυτά τα άτομα και ειδικότερα οι επαγγελματίες υγείας (Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Επίσης στα άτομα υψηλού κινδύνου υπάγονται και όσοι εργάζονται σε υπηρεσίες όπως: Στρατός, Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας, Σώματα Ασφαλείας με το δεδομένο ότι ενδεχόμενη προσβολή μεγάλου αριθμού υπαλλήλων θα διατάρασσε σοβαρά την λειτουργία αυτών των υπηρεσιών.

Τέλος θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα των ομάδων υψηλού κινδύνου που διαμένουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης (γηροκομεία, ψυχιατρικές κλινικές).


Όλα τα εμβόλια δωρεάν

Θα πρέπει να επισημανθεί παράλληλα, ότι από το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής της Αντιπεριφέρειας Λάρισας χορηγούνται και διενεργούνται δωρεάν στους άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας όχι μόνο τα αντιγριπικά εμβόλια, άλλα και όλα τα άλλα εμβόλια που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στο Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής κατά τις εργάσιμες ημέρες και από 9 π.μ. έως 1 μ.μ. προκειμένου να εμβολιάζονται.

(metrogreece.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook