Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, οι δικαστικοί κλητήρες της Βουδαπέστης κάνουν κούρσα με τον χρόνο. Εχουν μόνο λίγες ημέρες πριν οι θερμοκρασίες πέσουν και οι εξώσεις «παγώσουν» διά νόμου από την 1η Δεκεμβρίου. Η ζήτηση των υπηρεσιών τους έχει αυξηθεί και τις επτά τελευταίες εβδομάδες τουλάχιστον τρεις άνθρωποι στην ουγγρική πρωτεύουσα έβαλαν τέλος στη ζωή τους εξαιτίας της προοπτικής να χάσουν τα σπίτια τους.

Η Ανι Μπέρες, μια 58χρονη γυναίκα της οποίας η οικογενειακή αγροτική επιχείρηση χρεοκόπησε, πήγε να πέσει από το παράθυρο αυτήν την εβδομάδα, όταν οι κλητήρες χτύπησαν την πόρτα του διαμερίσματός της στον 9ο όροφο μιας πολυκατοικίας. Η τελευταία γραμμή άμυνάς της ήταν μια ομάδα από συγγενείς της και ακτιβιστές.

Σύμφωνα με άρθρο στα Νέα, η κρίση των εξώσεων στην Ουγγαρία έχει τις ρίζες της στο 2005, όταν εκατοντάδες χιλιάδες ουγγρικές οικογένειες άρχισαν να βάζουν υποθήκες και να παίρνουν δάνεια σε ξένο νόμισμα – κυρίως σε ελβετικά φράγκα – για να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επιτόκια και το ισχυρό ουγγρικό φιορίνι. Όμως το ουγγρικό νόμισμα κατακρημνίστηκε τα δύο τελευταία χρόνια και σήμερα πέφτει ακόμη περισσότερο, ενώ η οικονομία παραπαίει στο χείλος της ύφεσης. Ενώ το ελβετικό φράγκο άξιζε 150 φιορίνια το 2008, τώρα η ισοτιμία έχει ανέβει στα 250 φιορίνια και το δάνειο των 8 εκατ. φιορινιών (25.700 ευρώ) της οικογένειας Μπέρες έχει διογκωθεί σε τουλάχιστον 12 εκατ. φιορίνια (51.400 ευρώ).

Το διαμέρισμα αγοράστηκε σε πλειστηριασμό όταν η οικογένεια Μπέρες δεν κατάφερε να αποπληρώσει το τραπεζικό δάνειο που είχε πάρει σε ξένο νόμισμα. Και ο κλητήρας έφτασε για την έξωση, υποστηριζόμενος από αρκετούς αστυνομικούς. «Πήραμε το δάνειο για να επενδύσουμε στην επιχείρηση που είχαμε… όμως χρεοκοπήσαμε και αναγκαστήκαμε να πουλήσουμε τα πάντα», λέει η Μπέρες. «Ελπίζω ότι θα βρούμε μια λύση αλλιώς θα το κάνω, θα πηδήξω από το παράθυρο! Πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να πεθάνουν σ\’ αυτήν τη χώρα μέχρι να βρεθεί μια λύση;». Τελικά, ο κλητήρας συμφώνησε στο αίτημα της οικογένειας για μια τρίμηνη αναστολή της έξωσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook