«Αβεβαιότητα», «διατήρηση κεφαλαίου» και «αναδυόμενες αγορές» ήταν οι λέξεις-κλειδί που έδωσαν τον τόνο στο τρίτο επενδυτικό φόρουμ που διοργάνωσε πρόσφατα η Citibank Ελλάδος. Σε αυτό μίλησαν εκπρόσωποι κορυφαίων ξένων οίκων (Citigroup, Franklin Templeton, Pioneer Investments, BlackRock, Goldman Sachs Asset Management, Pictet κ.α.) που παρουσίασαν τις προτάσεις τους για το σημερινό, δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον.

Με δεδομένους τους κινδύνους που εγκυμονεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και η εύθραυστη ανάκαμψη των ΗΠΑ, πολλοί εξ αυτών συνιστούν στροφή στις αναδυόμενες αγορές που αποτελούν σήμερα το βασικό μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Για τους πιστούς των ανεπτυγμένων αγορών, ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup για τη Wall Street, Tobias Levkovich, υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν δυνατότητες αποκόμισης υψηλών κερδών ακόμα και στις περιόδους όπου οι χρηματιστηριακοί δείκτες αναφοράς κινούνται σε στενό εύρος διακύμανσης, ενώ άλλοι οίκοι, όπως η Pioneer και η BlackRock, πρότειναν τοποθετήσεις σε αυστηρά επιλεγμένες ευρωπαϊκές μετοχές που να χαρακτηρίζονται από υψηλές ταμειακές ροές, σταθερή μερισματική απόδοση και σημαντική έκθεση στους αναδυόμενους «τίγρεις».

Στους πιο τολμηρούς απευθύνεται η πρόταση της Goldman Sachs: Ο επικεφαλής του κλάδου διαχείρισης ενεργητικού, Jim O'Neill, ο εμπνευστής του πασίγνωστου πλέον ακρωνυμίου BRIC's, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και επικεντρώνεται στις «N-11», μία ευρεία ομάδα αναδυόμενων οικονομιών που περιλαμβάνει χώρες που έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, όπως την Τουρκία, το Μεξικό και τη Ν. Κορέα, αλλά και σε χώρες υψηλότατου κινδύνου στην παρούσα φάση, όπως η Αίγυπτος και το Ιράν?

Επενδύσεις για «δύσκολους καιρούς»

Citigroup
Σε καλύτερη θέση οι ΗΠΑ από την Ευρώπη

O «γκουρού» της Citi για τις αμερικανικές μετοχές, Tobias Levkovich, μέχρι πρότινος? αθεράπευτα αισιόδοξος, εμφανίστηκε συγκρατημένος για τις προοπτικές της Wall το 2012, προβλέποντας αύξηση των κερδών ανά μετοχή 4% για τις εταιρείες του S&P 500 και ανάλογη πορεία για το δείκτη, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στις 1.375 μονάδες στο τέλος του επόμενου έτους από 1.325 το Δεκέμβριο του 2011 (για τον Dow Jones οι τιμές-στόχοι είναι οι 11.900 μονάδες για φέτος και 12.375 για το 2012). Υπογράμμισε ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε καλύτερη θέση από την ευρωπαϊκή, προβλέποντας ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,9% το 2012, τη στιγμή που η Ευρωζώνη απειλείται με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3% «στην καλύτερη περίπτωση», ενώ το πιστωτικό περιβάλλον -σε αντιδιαστολή με τις ΗΠΑ- είναι εξαιρετικά σφιχτό. Η Citi είναι επιφυλακτική για τους αμερικανικούς κλάδους που έχουν μεγάλη έκθεση στην Ευρώπη, ενώ underweight εμφανίζεται και για το real estate και τον κλάδο υγείας. Στον αντίποδα, συνιστά τοποθετήσεις στους κλάδους τροφίμων και ποτών, τηλεπικοινωνιών, ασφαλειών και υψηλής τεχνολογίας.

BlackRock-Pioneer
«Ναι» στις ποιοτικές ευρωπαϊκές μετοχές

Ευρωπαϊκές μετοχές με καλές προοπτικές ανάπτυξης (σε περιβάλλον ύφεσης) και ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη (χαμηλός δανεισμός, σταθερές ταμειακές ροές, υψηλή μερισματική απόδοση) προτείνουν οι BlackRock και Pioneer Investments: Παράδειγμα η British American Tobacco, με αύξηση μερίσματος 15% την τελευταία πενταετία και έκθεση 55% στις αναδυόμενες αγορές: Η BlackRock επιλέγει μετοχές με μερισματική απόδοση τουλάχιστον 4,6% και αύξηση μερίσματος 11% σε ορίζοντα πενταετίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Pioneer, που επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν ήδη προεξοφλήσει μια ήπια ύφεση, έχοντας επιστρέψει κοντά στα χαμηλά του 2009. Επιχειρεί να εντοπίσει (και να επενδύσει) σε πολλά υποσχόμενες μετοχές με χαμηλές αποτιμήσεις, που είτε έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εγχώρια αγορά που λειτουργεί ως ασπίδα στην κρίση είτε έχουν υψηλή έκθεση σε αναπτυσσόμενους «τίγρεις», είτε υψηλά επίπεδα ρευστότητας, τα οποία θα επιστρέψουν στους μετόχους τους ή/και θα τα αξιοποιήσουν για εξαγορές και συγχωνεύσεις σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Goldman Sachs
Από τις BRIC's στις «Ν-11»

Ως την επόμενη ευκαιρία για μετοχικές επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές παρουσίασε η Goldman Sachs τις «N-11». Πρόκειται για ομάδα χωρών, (Μεξικό, Ινδονησία, Τουρκία, Ν. Κορέα, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Νιγηρία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Αίγυπτος, Ιράν) που αυτή τη στιγμή αποτελούν το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας στο μέλλον, μαζί με τις γνωστές BRIC's. Kατά την GS, οι BRIC's και οι N-11 μαζί θα προσθέσουν 10-20 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια κατανάλωση, δημιουργώντας πεδίο δόξης λαμπρόν για πληθώρα εταιρειών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Ν-11 είναι ο χαμηλός βαθμός συσχέτισής τους και το γεγονός ότι πολλές εξ΄αυτών (όπως η Τουρκία, η Ινδονησία, το Μεξικό και η Ν. Κορέα που βρίσκονται στην πρωτοκαθεδρία της ομάδας) ελάχιστα επηρεάστηκαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η GS δημιούργησε τον όρο Ν-11 το 2005 και φέτος δημιούργησε το πρώτο μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις χώρες αυτές, το οποίο πάντως από τη σύστασή του (τον περασμένο Φεβρουάριο) καταγράφει απώλειες της τάξης του 11%.

Franklin Templeton-Pictet
Ψήφος εμπιστοσύνης στα ομόλογα

Τα ομόλογα είναι η κορυφαία επιλογή της Franklin Templeton Investments, αλλά και της ελβετικής Pictet. H πρώτη επισημαίνει ότι οι επενδύσεις σε ομόλογα προσφέρουν ιστορικά ικανοποιητικές αποδόσεις με χαμηλή μεταβλητότητα (ένας καλός συνδυασμός στο τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας), συνιστά ωστόσο «ενεργητική» επιλογή των τίτλων καθώς οι βασικοί δείκτες αναφοράς είναι υπερβολικά εστιασμένοι στα ομόλογα ΗΠΑ, Ευρωζώνης και Ιαπωνίας. Για παράδειγμα, η Franklin Templeton έχει μεγάλη θέση σε ομόλογα Αυστραλίας (που προσφέρουν απόδοση της τάξης του 4%) τα οποία, ενώ «αντιπροσωπεύουν» μια χώρα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλό δημόσιο χρέος κάτω από 30% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, έχουν πολύ μικρή στάθμιση στους βασικούς δείκτες. Η Pictet προτείνει τοποθετήσεις σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών και δη από χώρες με εύρωστα fundamentals, ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, αποτελεσματική νομισματική πολιτική (που μεταφράζεται σε ελεγχόμενο πληθωρισμό) και προοπτικές ανατίμησης των νομισμάτων τους.


imerisia.gr