Σε νέα δεδομένα καλείται να προσαρμοστεί το Χρηματιστήριο της Αθήνας, στον «απόηχο» των ανακοινώσεων της τρόικας περί αποκρατικοποιήσεων ύψους €50 δισ., αλλά και των κυβερνητικών αντιδράσεων που ακολούθησαν.

Ο Γενικός Δείκτης με «συγκρατημένο» τζίρο κινείται σε θετικό έδαφος από την έναρξη της συνεδρίασης, ενισχυμένος νωρίτερα έως και 1,84%, ενώ στην «κορυφή» των κερδών του FTSE20 βρίσκονται οι μετοχές της Μυτιληναίος με άνοδο έως και άνω του 4%, και της Marfin Popular Bank, με κέρδη έως και 4,6% μετά την ανακοίνωση υπερκάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι το ύψος των αποκρατικοποιήσεων στις οποίες καλείται να προχωρήσει το Δημόσιο αποτέλεσε έκπληξη για την αγορά, μετά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής και, σε πρώτο στάδιο, αναμένουν θετική επίδραση σε μετοχές εισηγμένων όπου το Δημόσιο διαθέτει συμμετοχή προς πώληση.

Σημειώνουν ωστόσο ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται αναπόφευκτα και στην επιρροή που θα έχει η διόγκωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στη συνολικότερη πολιτική του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνουν τόσο η ελληνική αγορά όσο και οι επενδυτές του εξωτερικού τις εξελίξεις αυτές, τις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα παρακολουθούν στενά.

«Συνέχιση του σκηνικού μεταβλητότητας» αναμένει για τη σημερινή συνεδρίαση η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, «με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε τίτλους όπου υπάρχει αυξημένη κρατική συμμετοχή ενόψει του προγράμματος αποκρατικοποίησης που θα συμπεριλάβει βασικές εισηγμένες εταιρίες δημοσίου συμφέροντος».

«Ο Γενικός Δείκτης είναι λογικό να εμφανίζει κάποια σημάδια κόπωσης από τους βασικούς συντελεστές της ανόδου» σχολιάζει η χρηματιστηριακή, «καθώς η αγορά φαίνεται να γίνεται περισσότερο επιλεκτική στις εισροές περιορίζοντας τον ‘επενδυτικό ενθουσιασμό’ που σε κάποιο βαθμό δεν είχε τα κατάλληλα επιχειρήματα για να συνεχίσει πάνω από τις 1.700 μονάδες».

«Η επιστροφή του ανοδικού momentum συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά θέματα της χώρας και ειδικά με την αποκλιμάκωση των spreads» επισημαίνει η Πήγασος προσθέτοντας πως «σε ό,τι αφορά τις μετοχές που ενδεχομένως να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω μιας ενδεχόμενης πώλησης του ποσοστού που κατέχει το Ελληνικό δημόσιο, προτιμούμε τις μετοχές του ΟΠΑΠ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, λόγω της καθαρής δομής που έχουν ως εταιρίες αλλά και την υψηλής εσωτερικής αξίας που εσωκλείουν οι ισολογισμοί τους
».

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.638,45 μονάδες με κέρδη 1,02%. Μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 12,2 εκατ. τεμάχια αξίας 31,3 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 69 μετοχές διαπραγματεύονται με κέρδη, 30 υποχωρούν και 25 διατηρούνται αμετάβλητες.