Σε νέες μορφές κινητοποιήσεων προανήγγειλαν δια του προέδρου τους, Χρήστου Λυμπερόπουλου, ότι θα προχωρήσουν οι δικαστικοί υπάλληλοι, αντιδρώντας στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας και το ενιαίο μισθολόγιο.

Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι αποφασισμένοι από την 1η Ιανουαρίου του 2012 να σταματήσουν να εισπράττουν χρήματα από τις μετατροπές των ποινών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε εφοριακοί υπάλληλοι και δεν μπορεί να φεύγουμε από τα δικαστήρια με 20 και 30.000 ευρώ για να τα καταθέσουμε δύο- τρεις μέρες μετά στο δημόσιο ταμείο. Αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών».

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν πρόκειται να μετέχουν σε συνεδριάσεις μετά τις 15.00, εφόσον υλοποιηθεί η επέκταση του ωραρίου. Παράλληλα, οι επιδόσεις στο εξής θα γίνονται από δύο δικαστικούς επιμελητές ,οι οποίοι δεν θα χρησιμοποιούν τα δικά τους μεταφορικά μέσα, αλλά τα μαζικής μεταφοράς. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Λυμπερόπουλος υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν φάει μέχρι και ξύλο κατά την επίδοση δικογράφων.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανακοίνωσε από τη βήμα της συνέλευσης των δικαστών, πως την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Στόχος του είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, η άρση της αρνησιδικίας ,αποτέλεσμα της μέχρι τώρα άχρηστης γραφειοκρατίας και της αναχρονιστικής δικονομίας.

«Η δικαιοσύνη βουλιάζει όλο και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών,
αφού βραδυπορεί, αφού οι υποθέσεις παραγράφονται με ευθύνη πολλών, όπως είναι η πολυνομία, η κακονομία, αλλά και οι εφαρμοστές του δικαίου. Συνολικά το δικαιϊκό μας σύστημα νοσεί βαρύτατα, 32 καταδίκες από το δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους τελευταίους έξι μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός επισημαίνοντας ως αναγκαία προϋπόθεση τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων από τις 15.00 που ισχύει σήμερα μέχρι τουλάχιστον τις 17.00.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε ακόμα στο λεγόμενο κίνημα «Δεν πληρώνω», υποστηρίζοντας πως «οι δράσεις αυτές είναι επικίνδυνες ,διότι δυναμιτίζουν τη δημοκρατική μας λειτουργία γιατί το βαθύτερο περιεχόμενο του δεν πληρώνω μεταφράζεται στο ότι δεν πληρώνει αυτός που έχει και κατέχει και μετακυλεί το βάρος σε αυτόν που δεν έχει και δεν κατέχει… Κανένας δεν έχει το δικαίωμα στην ανομία και μάλιστα στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής πολιτείας».

Όσον αφορά τα αναδρομικά των δικαστών, είπε ότι θα καταβληθούν, όχι όμως τώρα, αλλά ύστερα από μία περίοδο δύο ετών. «Αυτή τη στιγμή η πατρίδα δεν το μπορεί, και αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι αυτή τη ρύθμιση την έχετε αποδεχθεί συνολικά», ανέφερε απευθυνόμενος στους δικαστές.

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνέλευσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου παραδέχθηκε για μία ακόμα φορά ότι η δικαιοσύνη ασθενεί , «αφού εδώ και πολλά χρόνια υπολειτουργεί από απόψεως ταχείας απονομής της, λόγω κυρίως της έλλειψης σύγχρονων υποδομών .Οι τροποποιήσεις των κωδίκων με τον ψευδεπίγραφο τίτλο επιτάχυνση των δικών, μόνο επικοινωνιακούς στόχους εξυπηρετούν».

Σχετικά με τις εξεταστικές επιτροπές που έχουν ερευνήσει υποθέσεις οι οποίες απασχολούν και τη δικαιοσύνη ο κ. Αθανασίου συνέστησε στους πολιτικούς να προβαίνουν στη σύσταση αυτών με φειδώ, διότι, όπως είπε, θα έλθει η εποχή , αν δεν ήρθε, που οι υπουργοί δεν θα υπογράφουν συμβάσεις με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο.

Το θερμό χειροκρότημα των συναδέλφων της απέσπασε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο του δικαστή στη σύγχρονη κοινωνία, λέγοντας πως «η δικαιοσύνη δεν επαίρεται, ούτε αυτοταπεινώνεται .Η προσφορά
μας δεν μπορεί να αμειφθεί μόνο με υλικούς όρους. Η αληθινή μας ανταμοιβή είναι η διαρκής συνάντηση με το δίκαιο».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος αναφέρθηκε στην κακή λειτουργία του κράτους και της διοίκησης , των οποίων, όπως είπε, τις ελλείψεις δεν μπορεί να υποκαθιστά ο δικαστής . «Συμφωνώ ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τους νόμους. Μήπως όμως, πρέπει πρώτα το κράτος να δώσει το παράδειγμα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, το δικαστήριο να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για τους ΧΥΤΑ και μετά η εκτελεστική εξουσία να ανέχεται καταστάσεις σαν αυτές που συνέβησαν στην Κερατέα», ανέφερε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook