«Πειθαρχώντας» στις επιταγές της τρόικας, όπως αυτές προσδιορίστηκαν όταν υπογράφηκε το πλάνο οικονομικής εξυγίανσής της, η τράπεζα έχει βγάλει στο «σφυρί», μέσω διεθνών διαγωνισμών που τρέχουν, την ΕΒΖ Α.Ε., τη ΣΕΚΑΠ και την ΕΛΒΙΖ, και επίκειται ανακοίνωση του συμβούλου για τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».

Η τελευταία αποτελεί μεν «φιλέτο» για το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, όμως ενέχει και τις πιο μεγάλες δυσκολίες ως project, αφού «σκοντάφτει» σε ισχυρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων.

ΕΒΖ Α.Ε.
Στην περίπτωση της εισηγμένης ζαχαροβιομηχανίας, όπου το ποσοστό το οποίο επιθυμεί να εκποιήσει η ΑΤΕbank αντιπροσωπεύει το 82,33% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΒΖ, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους.

Ήδη, η διαδικασία πλησιάζει προς την τελική της φάση, αφού οι δέκα εν δυνάμει στρατηγικοί επενδυτές που έχουν προεπιλεγεί ολοκληρώνουν τις επιτόπιες αυτοψίες στα εργοστάσια, καθώς επίσης και το due diligence των στοιχείων από το data room που έχει ανοίξει η EFG Equities ως σύμβουλος της ΑΤΕ. Τι απομένει; Οπως πληροφορείται η «ΗτΣ», είναι θέμα ημερών οι μνηστήρες να λάβουν στα χέρια τους και το due diligence που έχει πραγματοποιήσει η KPMG (για να τους διευκολύνει αλλά και να συγκρίνουν), για να το μελετήσουν και να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού «μάχονται» οι εταιρείες Nordzucker και Sudzucker από τη Γερμανία, η Damco Energy του επιχειρηματία Δ. Κοπελούζου και η «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία» του ομίλου Δοντά, η αλγερινή Cevital SpA, η ED&F ΜΑΝ Holdings Ltd από τη Μ. Βρετανία, η Polski Cucier SA από την Πολωνία, η Sunoco D.O.O. του Σέρβου μεγαλοεπιχειρηματία Kostic, η βουλγαρική εταιρεία Litex Commerce JSC και η ρωσική ROS Agro Plc.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν, πιθανώς στα μέσα Δεκέμβρη, να καταθέσουν εγγυητική επιστολή τραπέζης μαζί με το business plan για το πώς σχεδιάζουν να αναπτύξουν την ΕΒΖ αν επιλεγούν νικητές και τη δεσμευτική τους προσφορά. Μόνη περίπτωση να προκύψει παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι να ζητηθεί από κάποιον ή κάποιους από τους διεκδικητές της ΕΒΖ μικρή χρονική παράταση, για να προετοιμαστούν καλύτερα. Κάτι τέτοιο ο σύμβουλος δεν θα το αρνηθεί και με δεδομένο ότι ακολουθούν τα Χριστούγεννα και οι αργίες των ημερών, ίσως οι προσφορές να ζητηθούν αρχές Ιανουαρίου.

Επόμενο βήμα θα είναι η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν, με το σύμβουλο να αποφαίνεται και να προτείνει στην ΑΤΕ τον προτιμητέο υποψήφιο, ώστε να ληφθεί η οριστική απόφαση.

Δυνατότητες
Οι πιθανότητες το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία, πάντως, φαίνεται να είναι σημαντικές, καθώς πέραν των παραγωγικών δυνατοτήτων της ΕΒΖ με τα τρία εργοστάσια (συν δύο ανενεργά) στην Ελλάδα και τα δύο στη Σερβία, έχει αρχίσει να? καλλωπίζεται ως «νύφη» και στο επίπεδο των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Στην κλειόμενη χρήση Ιούλιος 2010 – Ιούνιος 2011 ο κύκλος εργασιών για τη μητρική εταιρεία ενισχύθηκε 4,18% και έφθασε τα 190,48 εκατ. ευρώ, από 182,84 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Οι ζημίες μετά φόρων υποχώρησαν στα 16,45 εκατ. ευρώ, από ζημίες 33 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη περίοδο, ενώ μεγάλη μείωση κατέγραψαν επίσης και τα αποτελέσματα προ φόρων χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, τα οποία είναι αρνητικά (ζημία) κατά 9,313 εκατ. ευρώ, από ζημίες 21,06 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου καταγράφηκε οριακή μείωση της αξίας πωλήσεων, σε 255,9 εκατ. ευρώ, από 257,35 εκατ. ευρώ τη χρήση που προηγήθηκε, καθώς και μείωση των ζημιών μετά φόρων στα 9,34 εκατ. ευρώ την περίοδο που μόλις έκλεισε, από τα 25,82 εκατ. ευρώ πέρσι.

ΕΛΒΙΖ
Ενα βήμα πιο μπροστά από την ΕΒΖ, είναι η διαδικασία για την πώληση του 99,98% των μετοχών που κατέχει η ATEBank στην «ΕΛΒΙΖ Α.Ε.». Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Deloitte έχει παραλάβει στα χέρια του δύο δεσμευτικές οικονομικές προσφορές και συζητά διευκρινίσεις που έχουν να κάνουν με σχόλια επί της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών, το τίμημα και το business plan. Οι πληροφορίες της «ΗτΣ» αναφέρουν ότι το «ψιλό κοσκίνισμα» θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και τότε θα γνωρίζουμε αν υπάρχει ή όχι προτιμητέος υποψήφιος, που θα κληθεί να υπογράψει τη συμφωνία μεταβίβασης περί τα μέσα Δεκέμβρη. Υπάρχει, πάντως, ενδεχόμενο τελικώς να κριθούν μη ικανοποιητικές οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές και η διαδικασία να επαναληφθεί.

Πολλώ δε μάλλον που υφίστανται τουλάχιστον 1-2 υποψήφιοι, οι οποίοι απέφυγαν να καταθέσουν προσφορά, αλλά εξακολουθούν να έχουν ενδιαφέρον για τα δύο εργοστάσια της ΕΛΒΙΖ στην Ξάνθη και στο Πλατύ Ημαθίας.

Η τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει ποιοι είναι οι δύο που κατάθεσαν προσφορά. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, ωστόσο, είχαν περάσει πέντε υποψήφιοι μνηστήρες και συγκεκριμένα οι εταιρείες «Εβροφάρμ» (από Αλεξάνδρεια Ημαθίας), Agroinvest (Φθιώτιδα), «Βιοζοκάτ» (Κατερίνη), η επιχείρηση του κ. Μπεθάνη (ασχολείται με συλλογή σιτηρών και στη Ρουμανία) και ένα σχήμα καναδικών συμφερόντων, εισηγμένο στη Φρανκφούρτη.

Συναγερμός για τη «Δωδώνη»

Η πιο… hot ιστορία για την ATEbank, όμως, είναι η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη στα Ιωάννινα. Η συνεταιριστική επιχείρηση, στην οποία η ΑΤΕ έχει υπό τον έλεγχό της το 67,7% του κεφαλαίου, αποτελεί την πιο πολλά υποσχόμενη περίπτωση καθώς πρόκειται για επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, με διεθνώς αναγνωρίσιμο brand και είναι και κερδοφόρα. Ομως, ταυτόχρονα είναι κι η πιο δύσκολη υπόθεση, αφού η τοπική κοινωνία δεν αντιμετωπίζει με καλό μάτι το σχεδιασμό της ATEbank και δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθεί. Η τράπεζα προς το τέλος Σεπτεμβρίου αποκάλυψε πως θα προχωρήσει σε πρόσληψη συμβούλου για να τρέξει το διεθνή διαγωνισμό, ωστόσο έκτοτε δεν έχει ανακοινώσει κάτι. Από την πλευρά τους οι συνεταιριστές, οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία έχουν κινητοποιήσει πολιτικούς κι αυτοδιοικητικούς φορείς για να αποτρέψουν την πώληση, αλλά ταυτόχρονα διερευνούν τις δυνατότητες σύστασης μίας εταιρείας λαϊκής βάσης, που θα διεκδικήσει το πωλούμενο ποσοστό, καταβάλλοντας τίμημα ίσο με την ονομαστική αξία των μετοχών. Κάτι τέτοιο βέβαια ουδόλως θα ήθελε η ATEbank μια και κινείται μακριά από τη σημερινή αποτίμηση της Δωδώνη από την αγορά.

Την επόμενη εβδομάδα το πόρισμα
Μόνο δύο μνηστήρες για τη ΣΕΚΑΠ

Ενα… τσιγάρο δρόμος, είναι (στην υπερβολή του) και ο χρόνος που έχει απομείνει πλέον, για την ολοκλήρωση της πώλησης του μεριδίου 50,36% που κατέχει η ATEbank στη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Στα μέσα της εβδομάδας η τράπεζα γνωστοποίησε πως υποβλήθηκαν στο σύμβουλο Deloitte δύο (2) δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από την ινδική εταιρεία «Bommidala Enterprises Pvt Ltd», καθώς και την «Ηλίας Δ. Παπαδόπουλος Α.Ε.». Η πρώτη είναι από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου στη χώρα της με καθετοποιημένη παραγωγή, ενώ η δεύτερη έχει την έδρα της στο Κιλκίς και συνιστά υγιή εταιρεία του κλάδου.

Αξιολόγηση
Οι προτάσεις τυγχάνουν αυτές τις μέρες της αξιολόγησης του συμβούλου και την ερχόμενη εβδομάδα το πόρισμα θα διαβιβαστεί στην ATEbank με σκοπό να επιλέξει τον προτιμητέο υποψήφιο για να του μεταβιβάσει τις μετοχές της. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΗτΣ», πάντως, δεδομένης της δραματικής οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η ΣΕΚΑΠ, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, η πιθανότητα να μην κάνει δεκτή μία από τις δύο προσφορές η ATEbank, φαντάζει, αυτή τη στιγμή, μάλλον απίθανη. Θυμίζουμε ότι αρχικό ενδιαφέρον για τη βιομηχανία είχε εκδηλωθεί και από τις βρετανικές British American Tobacco (BAT) και Imperial Tobacco, την κροατική Adris, τη νοτιοκορεατική KT&G και την τουρκική SEBA οι οποίες τελικώς δεν κατάθεσαν προσφορά. Πέρυσι η ΣΕΚΑΠ εμφάνισε ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 36 εκατ. ευρώ από 53,1 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 13,16 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,33 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook