Στο «στόχαστρο» των διωκτικών Αρχών της Κρήτης αναμένεται να βρεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα όλοι όσοι αξιολογούνται ως «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή και εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας \”Πατρίς\”  το προσεχές διάστημα θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Κρήτη στέλεχος της Οικονομικής Αστυνομίας που θα βρίσκεται διαρκώς σε «ανοιχτή γραμμή» με την κεντρική υπηρεσία για την συλλογή πληροφοριών και στοιχείων σε βάρος υπόπτων. Στο «παιχνίδι» θα μπουν ενεργά και τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες που θα έχουν σημαντικό ρόλο τόσο σε επίπεδο άντλησης πληροφοριών για το προφίλ των ελεγχόμενων όσο και σε επιχειρησιακό, δηλαδή συλλήψεων.

Επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόοδο των ερευνών αναμένεται να διαδραματίσει και το ΣΔΟΕ. Στην παρούσα φάση το στέλεχος της Οικονομικής Αστυνομίας που θα αναλάβει την περιφέρεια της Κρήτης βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εκπαίδευσης του και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει δουλειά, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γραφείο της Οικονομικής Αστυνομίας στην Κρήτη θα επεξεργάζεται τους φακέλους των υπόπτων ώστε να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων, τα οποία θα διαβιβάζονται στα κεντρικά της Αθήνας για εξειδίκευση της έρευνας με την συνδρομή όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Η Οικονομική Αστυνομία έχει θεσμικά την δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς και όχι μόνο αφού δεν ισχύει στις περιπτώσεις που διερευνά το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο.

Στο πλαίσιο αυτό θα ελέγχονται, όπως αναφέρονται, ντόπιοι και αλλοδαποί που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτοι για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από παράνομες δραστηριότητες. Ήδη οι διωκτικές Αρχές έχουν προχωρήσει στην κατάρτιση μίας πρώτης λίστας υπόπτων είτε από πληροφορίες που έχουν περιέλθει στη διάθεση τους είτε από καταγγελίες που έχουν γίνει σε κεντρικό επίπεδο και αφορούν τις ύποπτες δραστηριότητες Κρητικών.

Για παράδειγμα, όπως τονίζεται, έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις ατόμων που είτε είναι άνεργοι είτε εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ή αγροτικά εισοδήματα. Εντούτοις εμφανίζονται να κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ ο πλουσιοπάροχος τρόπος ζωής τους δε συνάδει καθόλου με την οικονομική κατάσταση που δηλώνουν επισήμως.

«Όλοι αυτοί θα κληθούν να λογοδοτήσουν και να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για το πώς απέκτησαν τα πολυτελή αυτοκίνητα και την οικονομική άνεση με την οποία ζουν. Αυτό όμως θα γίνει αφού θα έχει προηγηθεί σχετική έρευνα από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, έχουν «ξεσκονιστεί» και έχει σχηματιστεί ο απαραίτητος φάκελος για την περίπτωση τους. Τότε θα δούμε και αιφνιδιαστικές συλλήψεις» ανέφεραν στην «Πατρίδα» κύκλοι του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Όσον αφορά στους «σεσημασμένους» φοροφυγάδες, χθες έγινε γνωστό ότι στο εξής η αρμοδιότητα των επιχειρήσεων σύλληψης θα περάσει στα χέρια του ΣΔΟΕ και της ΕΛ.ΑΣ με την συγκρότηση μικτών κλιμακίων.

ΠΑΤΡΙΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook