Το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προηγείται σημαντικά σε αριθμό εδρών στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Παρασκευή στο Μαρόκο, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ίδιου που επιβεβαιώνονται και από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση, το κόμμα PJD προηγείται με 80 έδρες, σύμφωνα με τα μερικά επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο μαροκινός υπουργός Εσωτερικών.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το εθνικιστικό κόμμα Ιστικλάλ του πρωθυπουργού Αμπάς Ελ Φάσι με 45 έδρες και τρίτη είναι η Εθνική Συνάθροιση Ανεξάρτητων με 38 έδρες.

Τα πρώτα αυτά αποτελέσματα αφορούν 296 στις 395 έδρες του μαροκινού κοινοβουλίου.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφτασε το 45,4% σε σχέση με το 37% της αναμέτρησης του 2007.

Εάν πράγματι κερδίσει, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα είναι το δεύτερο χαρακτηριζόμενο μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα που θα σχηματίσει κυβέρνηση σε χώρα της βορείου Αφρικής μετά την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης», μετά την Τυνησία.

«Κερδίσαμε την Ραμπάτ, την Καζαμπλάνκα, την Ταγγέρη, την Κενίτρα, την Σάλε, την Μπένι Μελάλ και την Σίντι Ίφνι, για να αναφέρουμε μόνο μερικές πόλεις» δήλωσε ο δεύτερος τη τάξει στο κόμμα, Λάχσεν Νταόντι.

Ο αρχηγός του κόμματος, Αμπντελιλάχ Μπενκιράνε, επανέλαβε πως είναι έτοιμος «για διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα, αν επιβεβαιωθεί ότι το PJD βρίσκεται στην πρώτη θέση».

«Οι εκλογές διεξήχθησαν σε κλίμα διαφάνειας και στο πλαίσιο του ελεύθερο ανταγωνισμού», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Ταΐμπ Σερκάουι. Ωστόσο, μέλος του πολιτικού γραφείου του ισλαμικού κόμματος, εμφανιζόταν νωρίτερα επιφυλακτικός. «Πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα, διότι υπήρξε νοθεία, που ελπίζουμε ότι δεν θα μας κοστίσει σ\’αυτή τη σαρωτική, όπως εκτιμούμε- νίκη του κόμματός μας» είπε.

Τις εκλογές κήρυξε ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ\’, γόνος της οικογένειας που κυβερνά τη χώρα εδώ και 350 χρόνια, μετά την επικύρωση του νέου Συντάγματος της χώρας στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Ο ίδιος διατηρεί πλήρεις εξουσίες σε στρατιωτικά και σε θρησκευτικά θέματα,

Το παλάτι αποπειράται με μια σειρά μεταρρυθμίσεων να αποτρέψει το ξέσπασμα εξεγέρσεων όπως εκείνες σε άλλες αραβικές χώρες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook