Με στόχο μέχρι τον Ιούνιο να έχουν γίνει όλες εκείνες οι - μικρού κόστους - αλλά απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου το φετινό καλοκαίρι στα Χανιά να μην παρουσιαστούν τα ίδια φαινόμενα λειψυδρίας με εκείνα του 2010 , μετά από μια τρίωρη σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων της Περιφέρειας και των Χανίων, υπό την προεδρία του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ.Θανάση Καρούντζου, αποφασίστηκε η κατηγοριοποίηση των προτεραιοτήτων σε άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σε ότι αφορά στα άμεσα έργα στα οποία συμπεριλαμβάνονται δύο γεωτρήσεις στον δήμο Πλατανιά, μια γεώτρηση για τον ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου και μια που είναι σε εξέλιξη για την ΔΕΥΑΧ, όπως είπε ο κ.Καρούντζος "θα πρέπει να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή....Η δέσμευση και του κ.Χρυσοχοίδη που είναι ο αρμόδιος υπουργός για να χρηματοδοτεί έργα σε ότι αφορά στα άμεσα και για να μην βρεθούμε με έλλειψη νερού, είναι να ζητήσουμε την επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των 600 χιλ ευρώ που ήδη υπάρχουν..."

Να σημειωθεί πως τα 600 χιλ.ευρώ αφορούν στα άμεσα έργα για τα Χανιά τα οποία θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να προωθηθούν στο υπ.Περιφερειακής Ανάπτυξης προς χρηματοδότηση.

Σε ότι αφορά στα μεσοπρόθεσμα έργα , ο κ.Καρούντζος είπε πως "αφορούν εμπλουτισμούς πηγών, αναρρυθμίσεις πηγών και κάποια έργα τα οποία τα επόμενα δύο χρόνια θα μπορούν να γίνουν εφόσον ξεκινήσουν από τώρα οι μελέτες..."

Επίσης ο κ.Καρούντζος διευκρίνησε πως στα μακροπρόθεσμα έργα εντάσσεται το φράγμα Σεμπρωνιώτη, η μελέτη του οποίου έγινε στην δεκαετία του 1900 και πρέπει, ουσιαστικά να ανασχεδιαστεί. Όπως είπε η μελέτη αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2014 έτσι ώστε το έργο να είναι έτοιμο για να ενταχθεί στην 5η Προγραμματική περίοδο χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ.

Ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης συνεχάρη τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη για την διοργάνωση της σύσκεψης καθώς όπως τόνισε είναι η πρώτη φορά που κάθονται σε ένα τραπέζι και συζητούν όλοι μαζί οι φορείς που εμπλέκονται με την διαχείριση των νερών

Από την πλευρά του ο κ.Βουλγαράκης τόνισε πως "χρειάζεται πολύ δουλειά για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα , αλλά για τα άμεσα έργα νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι σε 3-4 μέρες για να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε φέτος κάποιες ποσότητες νερών".

Όπως αναφέρθηκε στην σύσκεψη αν και το υδατικό δυναμικό του Νομού Χανίων είναι ένα δις κυβ μέτρα, κάθε χρόνο υπάρχει μια έλλειψη περίπου 15 εκατομ κυβικών μέτρων για τρείς λόγους. Πρώτον γιατί το 80% της ποσότητας των νερών είναι διαθέσιμα μόνο τον Χειμώνα, δεύτερον γιατί λείπουν έργα υποδομής , αποταμιευτήρες, γεωτρήσεις κ.α. και τρίτον γιατί υπάρχει πρόβλημα από τους πολλούς φορείς που εμπλέκονται στην διαχείριση των νερών.

Μάλιστα ο κ.Καρούντζος γνωστοποίησε πως ο ΟΑΔΥΚ θα συνεχίσει να λειτουργεί για ένα περίπου έτος στην διάρκεια του οποίου θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τα έξοδά του και ταυτόχρονα θα προχωρήσει ο σχεδιασμός δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της Κρήτης ο οποίος θα προκύψει από την συγχώνευση των ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ. Μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει και το διαχειριστικό σχέδιο της Υπηρεσίας υδάτων Κρήτης και έτσι, τόνισε ο κ.Καρούντζος θα υπάρξουν τελείως διακριτά τα όρια των εμπλκεκομένων υπηρεσιών.

Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης, περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων καθώς επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.