Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως τάσσονται κατά της πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC.

Ειδικά στις χώρες με πυρηνικά προγράμματα, με εξαίρεση τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, η μερίδα πολιτών που αντιτίθεται στην πυρηνική ενέργεια είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με το 2005.

Σύμφωνα με άρθρο στο econews.gr, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι η αύξηση των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας μπορεί να οδηγήσει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Μόνο το 22% απάντησε ότι «η πυρηνική ενέργεια είναι σχετικά ασφαλής και αποτελεί σημαντική πηγή για την ηλεκτροπαραγωγή, οπότε θα έπρεπε να κατασκευαστούν περισσότεροι αντιδραστήρες.

Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες εκτιμούν, σε ποσοστό 71%,  ότι εντός 20ετίας η χώρα τους θα μπορούσε να αντικαταστήσει ολοκληρωτικά τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια με την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο.

Παγκοσμίως, το 39% τάσσεται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των υπαρχόντων αντιδραστήρων, ενώ το 30% υποστηρίζει ότι πρέπει να κλείσουν άμεσα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 23.231 άνθρωποι από 23 χώρες την περίοδο Ιούλιο με Σεπτέμβριο, λίγους μήνες μετά τον πυρηνικό όλεθρο στη Φουκουσίμα.