«Άνεμος» καθαρής ενέργειας θα φυσήξει στο ακριτικό νησί της Γαύδου, όπου θα κατασκευαστεί σταθμός παραγωγής ενέργειας που αναμένεται να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού σε ποσοστό τουλάχιστον 80%.

Το έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., που έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.600.000 ευρώ, χαρακτηρίζεται ως υβριδικό, καθώς συνδυάζει τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από διαφορετικές ανανεώσιμες πηγές (ήλιος, άνεμος, υδρογόνο κ.λπ.) και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

«Το Υβριδικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής (ΥΣΗ) στη Γαύδο είναι καινοτόμο έργο, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην απόκτηση γνώσης για την συνεργασία ΑΠΕ στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών -κατ’ αρχάς, σήμερα- μικρών συστημάτων και αύριο ίσως εθνικών ηλεκτρικών συστημάτων», εξηγεί στη Real planet ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ιωάννης Τσιπουρίδης και προσθέτει: «Και αυτό, προσφέροντας παράλληλα ενεργειακές λύσεις που ενσωματώνουν προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο από τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές. Τέτοια καινοτόμα έργα μπορούν ταυτόχρονα να δώσουν νέα πνοή στην εθνική οικονομία, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και να καλύψουν άμεσες ανάγκες όχι μόνο του πολίτη καταναλωτή, αλλά και του πολίτη-μέλους μιας κοινωνίας με ανθρώπινο πρόσωπο».

Υπενθυμίζεται πως το 1984 εγκαταστάθηκε φωτοβολταϊκό πάρκο 24 kW στην Γαύδο το οποίο όμως πλέον δεν λειτουργεί καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Γαύδου κ.Στρατή Λαμπάκη «το κόστος λειτουργίας του ήταν τεράστιο και η ΔΕΗ δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της διαχειρίστριας ιδιωτικής εταιρείας». Έτσι τώρα το νησί ηλεκτροδοτείται από ντιζελογεννήτριες που τοποθέτησε η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου για το Υβριδικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής δεν υπάρχει προς το παρόν, καθώς βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής της πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα». «Απαξ και εγκριθεί η υλοποίησή του, θα προχωρήσει άμεσα», επισημαίνουν από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

 Η πρόταση έχει υποβληθεί από κοινού με το ΚΑΠΕ (Τμήμα Τεχνολογιών ΑΠΕ και Υδρογόνου, Τμήμα Αιολικής Ενέργειας), το Πολυτεχνείο Κρήτης (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών), το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (Εργαστήριο Υλικών και Μεμβρανών για Περιβαλλοντικές Εφαρμογές, Ινστιτούτο Φυσικοχημείας) και τις εταιρείες Schneider Electric S.A. και HelioSphera S.A.