Μια γυναίκα στις πέντε στο Ιράκ είναι θύμα βίας, σωματικής ή ψυχολογικής, πολύ συχνά από ένα μέλος της οικογένειάς της, δήλωσε σήμερα η υπουργός αρμόδια για τα Δικαιώματα των Γυναικών Ιμπντιχάλ Γκασέντ αλ-Ζαΐντι.

«Το ένα πέμπτο των γυναικών στο Ιράκ υποβάλλονται σε δύο μορφές βίας, σωματική και ψυχική, γεγονός που αποτελεί πολύ σοβαρό κίνδυνο για την οικογένεια και την κοινωνία», πρόσθεσε η ίδια στη διάρκεια διάσκεψης με θέμα τον αγώνα κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

«Οι πιο επικίνδυνες εκδηλώσεις βίας προέρχονται από την οικογένεια: τον πατέρα, στον σύζυγο, ακόμα και τους γιους», επισήμανε η υπουργός στη διάρκεια της διάσκεψης στην οποία συμμετείχε και ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι.

«Η αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών είναι θέμα πολιτισμού. Είναι ευθύνη των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών, του κλήρου», υπογράμμισε ο αλ-Μάλικι.

Γενικά, τα επίπεδα βίας στο Ιράκ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, όμως οι γυναίκες παραμένουν θύματα βιασμών, εμπορίας, αναγκαστικών γάμων σε πολύ μικρές ηλικίες και απαγωγών για λόγους θρησκευτικούς ή εγκληματικούς, υπογραμμίζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πολλές είναι επίσης οι γυναίκες που δεν έχουν καμιά πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίας ή που αναγκάζονται να γίνουν αρχηγοί των οικογενειών τους εξαιτίας του θανάτου ή της απαγωγής του συζύγου ή του γιου τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook