Ένας Ρώσος επιχειρηματίας και ένας συνεργάτης του, που συμμετείχαν σε προσπάθεια εξαγοράς της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Saab, συνελήφθησαν στο Λονδίνο στο πλαίσιο μιας έρευνας για την υφαρπαγή των πόρων τράπεζας που εδρεύει στη Λιθουανία.

Λιθουανοί εισαγγελείς θέλουν να ανακρίνουν τον Βλαντίμιρ Αντόνοφ, ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Πόρτσμουθ στη Βρετανία, στο πλαίσιο της έρευνας για την τράπεζα Snoras, μετέδωσε το BBC.

Η λιθουανική τράπεζα Snoras εθνικοποιήθηκε και τέθηκε υπό προσωρινή διοίκηση την περασμένη εβδομάδα. Την Τρίτη, οι αρχές στη Λετονία ανέστειλαν τη λειτουργία της Krajbanka, μιας θυγατρικής της στη χώρα.

"Μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άνδρες, ηλικίας 36 και 53 ετών", ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Σίτι του Λονδίνου μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες. Οι συλλήψεις έγιναν την Πέμπτη.

Αν και η αστυνομία δεν κατονόμασε τους δύο άνδρες, ο δεύτερος πιστεύεται ότι είναι ο Ράιμοντας Μπαρανάουσκας, επιχειρηματίας και μέτοχος της τράπεζας Snoras, σε βάρος του οποίου είχε επίσης εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Δικαστήριο στη Λιθουανία ενέκρινε αίτημα της εισαγγελίας για τα εντάλματα σύλληψης στο πλαίσιο της έρευνας για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με το BBC.

"Και οι δύο πρώην μέτοχοι της τράπεζας Snoras θεωρούνται ύποπτοι για κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων σε μεγάλη κλίμακα και παραχάραξη εγγράφων", ανέφερε ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Στον Αντόνοφ ανήκει το 68% της Bankas Snoras, στην οποία έχει διοριστεί εκκαθαριστής για να διαπιστώσει ποια είναι η οικονομική της θέση.

Ο Αντόνοφ, που θεωρείτο σημαντικός παίκτης στην απόπειρα εξαγοράς της αυτοκινητοβιομηχανίας Saab, φέρεται να είχε επενδύσει μέρος του κεφαλαίου της Snoras στην συγκεκριμένη προσπάθεια.

Η σουηδική Saab βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης σε κινεζικά συμφέροντα.