Μεγαλύτερη μείωση της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων σε σχέση με το 50% που έχουν αποδεχθεί οι τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής τίτλων που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου φέρεται να διεκδικεί η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters η Ελλάδα θέλει η αποτίμηση των ομολόγων που θα δώσει ως αντάλλαγμα να πέσει σε όρους παρούσης αξίας στο 25% των τίτλων που κυκλοφορούν στην αγορά έναντι «κουρέματος» του χρέους κατά 50% που προβλέπει η συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι απομειώσεις για τις τράπεζες που έχουν εγχώριους κρατικούς τίτλους στα χαρτοφυλάκιά τους θα ενισχυθούν σημαντικά, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες τους επόμενους μήνες.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει απ\’ ευθείας διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, παρακάμπτοντας το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), για το οποίο αναφέρει το πρακτορείο ότι υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες εάν μπορεί να εξασφαλίσει ισχυρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters, πολλοί στην αγορά αναρωτιούνται γιατί πήρε το IΙF πάνω του αυτή την ευθύνη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα συνομιλεί κατ\’ ιδίαν με τους πιστωτές της για να αποκτήσει η ίδια αίσθηση του κλίματος.

ΟΔΔΗΧ: «Καμία φήμη δεν είναι σωστή»

Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου, ο οποίος σε δηλώσεις του σε έτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις συζητήσεις με το IIF, άλλες ενώσεις και τους ιδιώτες πιστωτές με στόχο την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

«Η Ελλάδα επαναδιατυπώνει την απόφασή της να μείνει εντός του πλαισίου της συμφωνίας» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως καμία φήμη δεν είναι ακριβής και σωστή.

Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι οι ελληνικές αρχές θα συναντηθούν ξανά με το IIF την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

«Η Ελλάδα εμμένει στη δέσμευσή της να συζητήσει με το IIF, με το οποίο υπάρχει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook