«Ανεύθυνη» χαρακτήρισε την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για έκδοση ευρωομολόγου ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, λίγα 24ωρα μετά τις επικρίσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για το ίδιο θέμα.

Ο κ. Μπαρόζο έκανε λάθος όταν υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν ευρωομόλογα μετά τη θέσπιση νέων, παρεμβατικών νόμων που θα διασφαλίζουν ότι οι προϋπολογισμοί των χωρών της ευρωζώνης δεν θα παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ, είπε ο κ. Ρέσλερ.

«Θεωρώ ότι είναι ανεύθυνο εκ μέρους του κ. Μπραόζο να ανοίγει εκ νέου αυτή τη συζήτηση για τα ευρωομόλογα», δήλωσε ο κ. Ρέσλερ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου InfoRadio.

Ο Φίλιπ Ρέσλερ πρόσθεσε ότι τα ευρωομόλογα θα ήταν λάθος για τη Γερμανία και την Ευρώπη, διότι θα μείωναν τις πιέσεις προς τις χρεωμένες χώρες να μειώσουν τα ελλείμματά τους.
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στην Πορτογαλία την Παρασκευή, υπερασπίστηκε την πρόταση της Κομισιόν για την έκδοση ευρωομολόγων, λέγοντας ότι αποτελεί μία πιθανή λύση για την κρίση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε προτείνει την περασμένη εβδομάδα αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο των χωρών της ευρωζώνης, δικαίωμα βέτο της ΕΕ στην κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών και υιοθέτηση ευρωομολόγων.

Οι προτάσεις της Κομισιόν προκάλεσαν σκληρές διαμάχες στους κόλπους της ΕΕ. Στην έκδοση ευρωομολόγων εξακολουθεί να παραμένει κάθετα αντίθετη η Καγκελάριος Aνγκελα Μέρκελ αλλά και οι πιο στενοί της σύμμαχοι, όπως οι Ολλανδοί.

Μιλώντας στη γερμανική Βουλή την περασμένη εβδομάδα, η κ. Μέρκελ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα ακατάλληλο το ότι η Κομισιόν προτείνει ευρωομόλογα».