Συμφωνία για το μέλλον των εργατών της βιομηχανικής μονάδας της Fiat στο Τέρμινι Ιμερέζε της Σικελίας, όπου σταμάτησε την Παρασκευή η παραγωγή αυτοκινήτων, επιτεύχθηκε σε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας στη Ρώμη.

Βάσει της συμφωνίας, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία θα καταβάλει 15 εκατ. ευρώ για την παροχή βασικού εισοδήματος στους 640 εργαζόμενους που πρόκειται να βγουν στην σύνταξη μέσα στην επόμενη τετραετία. Κάθε εργαζόμενος πρόκειται να λάβει συνολικά μέσα στους επόμενους 48 μήνες 22.800 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους 900 πρώην εργάτες της Fiat, εξασφαλίζεται η επαναπρόσληψή τους από την ιταλική εταιρεία Dr Motor του επιχειρηματία Mάσιμο Ντι Ρίζιο, που πρόκειται να συνεχίσει να παράγει εξαρτήματα αυτοκινήτων, πάντα στο Τέρμινι Ιμερέζε.

Υπάρχει, επίσης, το περιθώριο για άλλες 300 προσλήψεις Σικελών που εργάζονταν στις εταιρίες της περιοχής και συνεργάζονταν άμεσα και σταθερά με την Fiat. Η τελική συμφωνία με τον Ντι Ρίζιο, πρόκειται να υπογραφεί, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, σε νέα συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε το βράδυ του Σαββάτου, υπεγράφη από όλα τα ιταλικά συνδικάτα.

Οι εκπρόσωποι, όμως, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας, Cgil- που είχαν επιμείνει να ασκηθούν πιέσεις επί της Fiat ώστε να αναθεωρήσει την απόφασή της- δήλωσαν ότι «υπέγραψαν μόνον από αίσθημα ευθύνης», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «η οικονομική συμβολή της αυτοκινητοβιομηχανίας του Τορίνο είναι χαμηλότερη από ότι προβλέπεται συνήθως, σε ανάλογες περιπτώσεις».

Ο ιταλικός Τύπος, αναφέρεται τέλος, στην θετική διαμεσολάβηση του νέου υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Κοράντο Πάσερα. Πρόκειται, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, για την πρώτη ουσιαστική «επιτυχία» της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook